Kaštelanec: Obnovljena kapelica i Vinogradska ulica, počeli radovi na odvodnji

Varaždinske vijesti | 28.6.2018. u 16:25h | Objavljeno u Našim krajem

Ove godine blagdan svetog Ivana Krstitelja – Ivanje, bio je posebno svečan u Općini Jalžabet. Naime, mještanima Kaštelanca uređena je kapelica sv. Ivana Krstitelja, uređena je Vinogradska ulica u tom naselju, a počeli su i radovi na odvodnji koji će osigurati priključak na kanalizacijski sustav.

Uz svetu misu na kojoj je bio prisutan i mjesni župnik Josip Vidović, svečano je obilježen završetak obnove kapelice i njezinog okoliša. Tom prigodom mještanima se obratio predsjednik Općinskog vijeća i saborski zastupnik Josip Križanić koji je zahvalio mještanima, župniku, udruzi žena te Mjesnom odboru na inicijativi, koja je prihvaćena, a predsjednik Vijeća se osobno angažirao da se kapelica obnovi ove godine, sukladno obećanjima prigodom otvaranja kapelice.

Na kapelici su obavljeni radovi na promjeni krovišta i tornja, uređenju unutrašnjosti s novim oltarom i kipom sv. Ivana Krstitelja, te uređenju okoliša kapelice koji je opločen. Iz proračuna Općine Jalžabet izdvojeno je 30.000 kuna.

- Zahvaljujem mještanima čijom smo dobrotom dobili mogućnost da obnovimo kapelicu. Uz otvaranje obnovljene kapelice cilj nam je bio da istovremeno pustimo na korištenje i novoobnovljenu prometnicu te započnemo radove na izgradnji spojne kanalizacije Kaštelanec-pročistač - istaknuo je Križanić.

Što se tiče same obnovljene prometnice, koja je u nedjelju puštena na korištenje, načelnik Općine Mirko Magić pojasnio je kako je ona bila u zaista lošem stanju te je zahtijevala hitnu sanaciju. Na njegovu inicijativu i u dogovoru s izvođačima prekinuti su radovi u Jalžabetu kako bi se do blagdana svetog Ivana Krstitelja dovršila upravo Vinogradska ulica.

- Navedeni radovi vrijedni su 190 tisuća kuna, a izvela ih je firma Huđek niskogradnja. Asfaltiranje je bilo prijeko potrebno nakon što je cesta bila jako
oštećena izgradnjom sanitarne kanalizacije koju je Općina financirala iznosom od 600 tisuća kuna. Ulica je sada puno sigurnija za pješake i vozače, a radi još veće sigurnosti Općina Jalžabet pregovara radi otkupa zemljišta za izravnanje ulice i širi i pregledniji ulaz s Vukovićeve ulice - kazao je Magić.

Uz sve to u Kaštelancu se nastavljaju radovi na spoju kanalizacije Kaštelanca sa pročistačem u vrijednosti od 800 tisuća kuna od kojih Hrvatske vode sufinanciraju 500 tisuća. Rezultat je to dogovora s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem o odvodnji oborinskih voda od Kaštelanca do pročistača u Poduzetničkoj zoni. Zahvaljujući tim radovima naselja Jakopovec i Kaštelanec napokon će dobiti priključak na pročistač i moći će koristiti kanalizaciju u ulicama u kojima je napravljena.

Svi ovi projekti mještanima Kaštelanca, ali i svim mještanima Općine Jalžabet, nude uvjete za život kakve imaju puno veće gradske sredine. Stoga je Križanić izrazio žaljenje što je dosta kuća u samom naselju prazno te apelirao na mještane da ne napuštaju domove i da ostanu u svom naselju dodavši da je upravo u neposrednoj blizini, na kilometar udaljenosti, primjer gospodarskog napretka općine – Poduzetnička zona u kojoj radi 1300 ljudi.

kastelanec_1.jpg

krizanic_djurokovic_1.JPG