Jenkač: Naslijeđeni manjak smanjen za gotovo polovinu iznosa Foto: Grad Novi Marof

Jenkač: Naslijeđeni manjak smanjen za gotovo polovinu iznosa

Varaždinske vijesti | 29.6.2017. u 19:13h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Odgovorna financijska politika te mjere štednje i racionalnog ponašanja s proračunskim novcem dovele su do činjenice da je Grad Novi Marof u prošloj godini u proračunu ostvario višak prihoda nešto veći od milijun kuna.

Istaknuto je to, između ostalog, za vrijeme rasprave o izvršenju proračuna za prošlu godinu što je bila središnja tema sjednice Gradskog vijeća Novog Marofa održane u četvrtak. Time je za gotovo polovinu iznosa smanjen naslijeđen manjak iz 2015. godine koji je tada iznosio 2,18 milijuna kuna.

U prošloj su godini ostvareni prihodi u iznosu od 18,8 milijuna kuna odnosno gotovo 16,7 milijuna kuna nakon umanjenja za pokriće spomenutog manjka iz 2015. godine. Nadalje, rashodi su bili u iznosu od 17,8 milijuna. Treba istaknuti da je u taj iznos uključena i otplata kredita od 1,94 milijuna kuna te 556 tisuća kuna kamata.

– Kada se usporede prihodi i rashodi za prošlu godinu, vidljivo je i veseli pozitivan rezultat od 1,07 milijuna kuna koje smo iskoristili za pokriće naslijeđenog manjka od gotovo 2,18 milijuna kuna. Kada smo u kasno proljeće 2015. godine dobili povjerenje građana na prijevremenim izborima, jedan od prioriteta je bio saniranje manjka u gradskoj blagajni. Stigli smo na pola puta do ostvarenja tog obećanja i do kraja ove godine cilj je u potpunosti sanirati manjak – kazao je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Dodao je da ne želi više u javnosti polemizirati tko je odgovoran za stvaranje tog naslijeđenog manjka, već da je važno istaknuti da je on iz dana u dan sve manji i da se zahvaljujući sve boljoj situaciji u proračunu u Gradu može razmišljati o novim projektima. Naglasio je i da već dugo nije bilo ovakve stabilnosti u proračunu na čemu će se i dalje inzistirati. Na kraju je izvješće prihvaćeno većinom glasova.

Uz izvješće o izvršenju proračuna, koje je bilo središnja tema sjednice, većinom glasova prihvaćene su i odluke o gradskim porezima, kratkoročnom zaduženju Grada te izvješća o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture kao i program održavanja. Imenovani su i članovi Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.