Jenkač: Bez osude svih zločina i totalitarnih režima nema nam budućnosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.6.2019. u 09:15h | Objavljeno u Našim krajem

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač poslao je poruku s Macelja, najvećeg stratiša u Hrvatskoj po završetku Drugog svjetskog rata, da bez osude zločina i zločinačkih režima, bez obzira tko stoji iza njih i pod kojim su se simbolima događali, nema budućnosti. Izjavio je to nakon komemoracije i svete mise gdje je zajedno s izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora Žarkom Tušekom, izaslanicom predsjednika Vlade Zdravkom Bušić, izaslanikom ministra branitelja Stjepanom Sučićem i Stjepanom Adanićem položio vijence i zapalio svijeće za sve žrtve stradale na Macelju, ali i u drugim dijelovima bivše države po završetku Drugog svjetskog rata.

Inače, Macelj je najveće stratište nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske gdje je još uvijek ostalo neistraženo oko 130 jama, dok su procjene da je na ovom mjestu 1945. stradalo između 12 i 13 tisuća žrtava. Dosada su istražene tek 23 jame, a pronađeni su zemni ostaci 1.163 osobe.

- Ono što je važno napomenuti jest da takvih stratišta po Hrvatskoj, a i na području Novog Marofa, ima na stotine, ako ne i tisuće. Bilo bi pozitivno da se sva stratišta, bez obzira kad su se dogodila i od koje strane totalitarnih režima, da se žrtve iskopaju i dostojno pokopaju te da se osude totalitarni režimi, kako ustaški i nacistički, tako i komunistički koji su prouzročili stotine tisuća žrtava - izjavio je Jenkač te nastavio da bez osude zločina i zločinačkih režima nema budućnosti.

- Ako osuđujemo, a treba ih osuditi, bilo kakve oznake totalitarnih režima, onda to treba činiti i sa zvijezdom i s jugoslavenskom zastavom jer su zbog tog stijega poginuli deseci tisuća naših Hrvata prije nepunih 20 godina. Žalosno je da si bilo tko u Hrvatskoj dozvoljava isticati te stjegove i izvodi svašta pod tim stjegovima. Treba osuditi sve zločine, sve režime, kao i simbole pod kojima su se događali, bez razlike. Bilo kakav režim nastao na krvi ne može opstati. Vidjeli smo da je režim 90-ih godina propao i nikada se više neće moći uspostaviti i neće moći zaživjeti ni jedan režim koji je nastao u krvi - zaključio je Jenkač.