Ivanec počeo s ustrojavanjem evidencije o nekretninama i poreznim obveznicima Foto: Grad Ivanec / ilustracija

Ivanec počeo s ustrojavanjem evidencije o nekretninama i poreznim obveznicima

Varaždinske vijesti | 11.6.2017. u 12:43h | Objavljeno u Našim krajem

Odlukom Vlade RH, od 1. siječnja 2018. godine uvodi se porez na nekretnine, koji će zamijeniti sadašnju komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu (tamo gdje se dosad naplaćivala).

S obzirom na to da su sve jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) obavezne formirati i voditi Evidenciju o nekretninama i obveznicima plaćanja poreza na nekretnine, Grad Ivanec je zbog pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu pozvao sve vlasnike i korisnike da u gradsku upravu na posebnim obrascima dostave podatke o poreznim obveznicima i o nekretninama, i to za svaku nekretninu posebno.

Građani koji posjeduju nekretnine, podatke o njima moraju obavezno dostaviti i to najkasnije do 31. kolovoza 2017. godine. Ako građani tražene podatke ne dostave na vrijeme ili ako se prijavljeni podaci budu bitno razlikovali od onih koje Grad Ivanec dobije od Državne geodetske uprave, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva financija – Porezne uprave, tada će im se porezna obveza obračunati s najvišim koeficijentima utvrđenim Zakonom o lokalnim porezima za stanje i dob nekretnine.

Iz gradske uprave poručuju da je, slijedom Zakona o lokalnim porezima, predmet oporezivanja – nekretnina, a nekretninom se smatra stambeni prostor (za trajno i povremeno stanovanje), poslovni prostor, garažni prostor, drugi pomoćni prostori (podrumi, tavani, ljetne kuhinje, skladišta, tj. svi prateći objekti koji su povezani sa stambenim ili poslovnim prostorom. Nadalje, nekretninom se smatraju i ostali prostori bez namjene (izvedeni prostori koji semogu smatrati uporabnom cjelinom iako zasad nemaju tu namjenu, npr. rohbau prostori).

Također, nekretninom se smatra i građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti kao i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja.

Što se tiče stambenog prostora za povremeno stanovanje, pod njim se podrazumijeva svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski (kuće za odmor, nekretnine za iznajmljivanje).

Zakonom je određeno da se nekretninom smatra i neizgrađeno građevinsko zemljište, a to je sve ono zemljište koje svom veličinom i oblikom ispunjava uvjete za građenje, opremljeno je najmanje pristupnom cestom, objektima za opskrbu električnom energijom i vodom prema mjesnim prilikama i na kojemu se u skladu s prostornim planom mogu graditi građevine, a na kojemu se mogu graditi građevine, ili na kojemu nije izgrađena nikakva građevina ili na kojemu postoji građevina za čije građenje nije potrebna građevinska dozvola. Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se i zemljište na kojemu se nalaze ostaci nekadašnje građevine, odnosno na kojem je započeto građenje.

Građani nekretninu moraju prijaviti na posebnim obrascima i to posebno stambeni prostor, poslovni prostor i neizgrađeno građevinsko zemljište. Svi obrasci dostupni su na službenoj internetskoj stranici Grada Ivanca www.ivanec.hr (crvena kućica na vrhu stranice vidljivo označena s PNE), a mogu se preuzeti i u pisarnici Grada Ivanca. Ispunjene obrasce građani mogu predati osobno u pisarnici Grada Ivanca, radnim danom od 8 do 15 sati. Također, putem pošte, na adresu: Grad Ivanec, Trg hrvatskih ivanovaca 9b, 42240Ivanec ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U slučaju nejasnoća, građani su pozvani da se jave u gradsku upravu, tel. 404 878 (042) i 404 882 (042), a svoj upit mogu uputiti i e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Također, sve potrebne informacije mogu dobiti u gradskoj upravi (soba 2 i 10), radnim danom od 8 do 15 sati.