Industrijska baština Ludbrega na izložbi u dvorcu Batthyany

Varaždinske vijesti | 17.5.2019. u 08:33h | Objavljeno u Našim krajem

Možda baš zato što živimo u vremenu deindustrijalizacije i nestajanja proizvodnje, industrijsko naslijeđe i njegovo očuvanje privlači sve više pažnje.

Industrijska baština Ludbrega jedna je od dojmljivijih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a upravo njoj posvećena izložba stiže u dvorac Batthyany zahvaljujući Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“.

Tematika izložbe vezana je za razdoblje druge industrijske revolucije i njen utjecaj na rad i razvoj proizvodnih pogona na području tadašnje Općine Ludbreg.

- Kroz ovu izložbu želimo dočarati veliko bogatstvo ludbreške industrije 20. stoljeća. Prikazat ćemo sve tvornice koje su na našem području djelovale u tom razdoblju. Istaknut ćemo značajnije informacije i podatke o njihovom radu, izložiti pojedine izrađivane proizvode te pripremiti veliku galeriju fotografija. Vjerujemo da će izložba posebno biti zanimljiva osobama koje su na bilo koji način bile povezane sa radom prezentiranih tvornica. Štoviše, možda pronađu i sebe na nekim od izloženih fotografija - otkrivaju arheologinja Jelena Koprek i stručni suradnik za izdavaštvo i kulturu Miroslav Vađunec, organizatori izložbe u ime Centra za kulturu Ludbreg.

Izložba će biti otvorena 17. svibnja s početkom u 18 sati, a sve u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koji ove godine nosi naziv „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“.

Baštinski sadržaji danas se sve više koriste kao oblici alternativne edukacije. Organiziranjem ovakvih manifestacija omogućava se izravna komunikacija i razmjena stavova i iskustava između različitih društvenih skupina. Izložba će ujedno poslužiti i kao primjer drugim sredinama o tome kako potaknuti raspravu o industrijskoj baštini kao razvojnom potencijalu.