Detalj s prošlogodišnjeg fašnika u Sračincu Foto: VV arhiva

Idući vikend odlična zabava na 3. Međunarodnom srakarskom fašniku

Varaždinske vijesti | 11.2.2017. u 20:51h | Objavljeno u Našim krajem

Idući vikend, 17. i 18. veljače, u organizaciji Općine Sračinec, Udruge maškara Črna sraka te Le Tresor caffea u Sračincu će se održati 3. Međunarodni srakarski fašnik.

Prvog dana sve će započeti simboličnim "padom" općinske vlasti kojim će načelnik Božidar Novoselec biti "primoran" ključ Općine predati Črnoj sraki, odnosno "prvom srakarskom fašniku" i predsjedniku Udruge maškara Slobodanu Drožđeku.

Drožđek je inače idejni začetnik i pokretač cijele ove fašničke spelancije, zaljubljenik u fašničke tradicije koji je u minulih dvadesetak godina u potrazi za najoriginalnijim događanjima te vrste prokrstario cijelom Hrvatskom i susjednom Slovenijom, kao i najpoznatijim karnevalskim gradovima širom Europe. Njegovu ideju da se ovaj razigrani fašnički "šušur" obnovi i u srakarskom kraju, općinska je vlast prihvatila i podržala pa je Srakarski fašnik postao tradicionalni, a iz godine u godinu okuplja i sve veći broj sudionika.

Nakon što će 17. veljače maškare preuzeti vlast, pred Domom kulture podići će se karnevalska zastava i time označiti početak ludog fašničkog provoda i zabave. Organizatori za to nude bogat i šarolik program, upravo onakav kakav se i fašničkim danima priliči. Upravo će se stoga u večernjim satima zabava nastaviti u Domu kulture na Večeri satire i poezije, a potom u velikom karnevalskom šatoru slijedi veliki koncert Mejaša.

Subota, 18. veljače, rezervirana je za povorku karnevalskih grupa od osnovne škole pa duž cijelog mjesta do Doma kulture u Sračincu. 

Organizatori 3. Međunarodnog srakarskog fašnika očekuju nekoliko desetaka karnevalskih skupina i više od tisuću maškara. Svi će se oni kratko predstaviti na pozornici kod općinske vijećnice na Trgu sv. Mihaela, a potom će produžiti do velikog karnevalskog šatora pri Domu kulture. Uz nastup Prvih srakarskih tamburaša i Luđaka slijedi luda fašnička zabava i maskenbal sve do jutra na koji su svi pozvani!