Hranić: Iako je bilo primjedbi mještana, vidovečkim grobljem dobro se upravlja Foto: Ivana Dreven

Hranić: Iako je bilo primjedbi mještana, vidovečkim grobljem dobro se upravlja

| 25.12.2016. u 15:31h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Općinskog vijeća općine Vidovec na posljednjoj su ovogodišnjoj sjednici, 22. prosinca, jednoglasno prihvatili prijedloge dokumenata koji se odnose na sustav civilne zaštite na području općine Vidovec.

Obrazloženja dokumenata iznijela je zamjenica općinskog načelnika Dubravka Rog, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Općine Vidovec. Napomenula je, između ostalog, da se na popisu pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite, sukladno zakonskim odredbama, više ne nalaze obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti.

Jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi Strategije i Plana upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Općine, kao i odluka o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom doprinosu. Naime, nakon što su na prošloj sjednici vijećnici prihvatili odluku kojom se, među ostalima, plaćanja komunalnog doprinosa, uz djecu, roditelje ili supružnike, oslobađaju i braća poginulih i nestalih branitelja, odlučeno je da se isto primjenjuje i kod plaćanja komunalnog doprinosa u postupcima legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada.

Pred vijećnicima se našlo se i Izvješće o poslovanju groblja za 2015. godinu.

- U izvješću, koje se odnosi na prvu godinu otkako je Čistoća dobila upravljanje nad grobljem, vidi se da je u groblje više uloženo nego što je od njega prihodovano. Imali smo neke primjedbe mještana zbog cijene ukopa, koja iznosi oko 1.600-1.700 kuna. Naime, mi smo niz godina imali besplatne ukope, ali iz općinskog se proračuna takve stvari više nisu mogle financirati, pogotovo ako hoćemo podići razinu usluge i uređenja groblja. I nadzorom Ureda državne uprave naloženo nam je da groblje moramo dati na upravljanje pravnoj osobi koja se time bavi ili osnovati svoje poduzeće. Što se tiče cijene ukopa, cijena je ista ili slična kao i u drugim općinama i gradovima, i mislim da sada imamo svečanije i dostojanstvenije ispraćaje pokojnika nego što smo imali ranije - napomenuo je načelnik općine Bruno Hranić.

Dodao je da su se primjedbe mještana čule i zbog uklanjanja starog zelenila na groblju.

- To smo morali napraviti jer su čemprese zahvatile razne bolesti, a bili su i stari te već 20-30 godina nisu održavani kako treba. Došlo je i do podizanja spomenika tako da smo sve to morali ukloniti, ali krećemo s revitalizacijom. Ove smo godine napravili i jedan dio nove ograde te kreće sadnja zelenila unutar groblja. Kupili smo i 7.000 metara kvadratnih zemljišta, projektna dokumentacija je pri kraju, građevinsku dozvolu očekujemo u siječnju i krećemo u proširenje groblja, ali i u izgradnju parkirališta koje će imati oko 130 parkirališnih mjesta, čime ćemo riješiti gužve koje su dosad nastajale kod sprovoda i dana Svih svetih. Napravili smo i zaobilaznicu, tako da smo zaista puno napravili kad govorimo o groblju. Kompletno smo obnovili grobnu kuću, izgradili nadstrešnicu i izmjenili krovište. Samo u taj je objekt uloženo više od 220.000 kuna - naglasio je Hranić.

Što se tiče sudjelovanja Grada Varaždina, odnosno mještana varaždinskog Mjesnog odbora Gojanec u troškovima proširenja groblja, Hranić je kazao da će nakon Nove godine nešto morati poduzeti.

- Mještani Gojanca imaju razumijevanje za to, a vjerujem da će i varaždinski gradonačelnik shvatiti ozbiljnost ove situacije i da više neće "izletavati" s izjavama poput one s "porezima na mrtvace" - zaključio je Hranić.

Označeno u