Grad Lepoglava sudjelovao na Čipkarskim danima u slovenskoj općini Železniki

VV | 26.7.2017. u 08:37h | Objavljeno u Našim krajem

Odlična suradnja dviju pobratimljenih jedinica lokalne samouprave – grada Lepoglave i slovenske općine Železnike, nastavila se i tijekom 55. čipkarskih dana održanih od 12. do 16. srpnja u općini Železniki.

Čast da otvori 55. čipkarske dane pripala je lepoglavskom gradonačelniku Marijanu Škvariću koji je tom prigodom istaknuo prijateljstvo grada Lepoglave i općine Železniki započeto suradnjom dviju limenih glazbi, povezano nitima čipke i potvrđeno bratimljenjem i kontinuiranom suradnjom.

Suradnja je nastavljena sudjelovanjem grada Lepoglava na 55. čipkarskim danima. Uz gradsko izaslanstvo koje je tom prigodom boravilo u općini Železniki, u okviru program 55. čipkarskih dana, domaćinima i posjetiteljima manifestacije, nastupajući tijekom dva dana, predstavila se Limena glazba Lepoglave.

Udruga Ekomuzej Lepoglava predstavila je lepoglavsku čipkarsku tradiciju sudjelujući na festivalskoj izložbi te prezentirajući izradu lepoglavske čipke. Način izrade lepoglavske čipke posjetiteljima festivala predstavile su lepoglavske čipkarice koju su sudjelovale u festivalskom programu. Pored toga, sudionicima 55. čipkarskih dana predavanje o lepoglavskoj čipki, kao dobru s UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, održala je dr. Tihana Petrović Leš.

Nositelj sudjelovanja grada Lepoglave na 55. čipkarskim danima u općini Železniki, koje je sufinancirano od strane Ministarstva kulture kroz projekt međunarodne kulturne suradnje, bio je Grad Lepoglava. Ujedno, Grad Lepoglava i Općina Železniki partneri su na projektu Europa za građane koji se provodio ove godine.

lepoglava na cipkarskim danima zelezniki 6

 

lepoglava na cipkarskim danima zelezniki 4