Grad Lepoglava pridružio se tradicionalnoj kampanji udruge Prijatelji životinja

Varaždinske vijesti | 4.7.2018. u 20:17h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Lepoglava pridružio se tradicionalnoj kampanji udruge Prijatelji životinja pod nazivom “Obitelj na more, a pas na ulicu” čiji je cilj osvješćivanje javnosti o problemu napuštanja životinja pod sloganom „Pas čipiran, skrbnik miran”.

Kako navode u udruzi, svakog ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, povećava se broj napuštenih životinja koje lutaju ulicama, izložene su ranjavanju i smrti od automobila, gladi i žeđi te iživljavanju pojedinaca.

Ovim sloganom, „Pas čipiran, skrbnik miran”, a koji prenosi naša ugledna i omiljena glumica Ksenija Pajić, želi se skrenuti pozornost na zakonsku obavezu mikročipiranja pasa čime se olakšava pronalazak izgubljenog psa, ali i sankcioniranje neodgovornih skrbnika.

I Grad Lepoglava uključio se u ovu kampanju te podupire napore udruga i pojedinaca i poziva građane da se pridruže ljudima koji su udomili napuštenog psa ili mačku, da ne kupuju životinje već da, ako imaju uvjete, udome životinju iz skloništa.

- Osobno smatram kako je napuštanje ljubimaca jednako zlostavljanju jer takve životinje pate prije svega jer su napuštene, a život na ulici za njih je često koban i nije rijedak smrtni ishod. Nemojte biti i vi jedan od nesavjesnih građana. Ne napuštajte svoje kućne ljubimce – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Unatoč brojnim apelima, velik broj pasa i mačaka ostaje bez sigurnosti doma i prepušteno je ulici. Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000,00 kuna. Uz kontrolu mikročipiranja, novi Zakon zato nudi i mogućnost propisivanja obavezne trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te su mnogi gradovi i općine iskoristili ovaj zakonski alat kako bi riješili uzroke problema, a to je nastajanje neželjenih štenaca i mačića koji odbačeni umiru ili završavaju u prekrcanim skloništima.

Podsjećamo, mikročipiranje pasa obavezno je Hrvatskoj, a kazna za nepoštovanje ove obaveze je 6000,00 kuna, isto tako zakonska je obaveza skrbnika osigurati kontrolu razmnožavanja životinje, a kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, isto tako ukoliko to od njega zatraži, vlasnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

Stoga budite odgovorni i nemojte riskirati visoke novčane kazne, odvedite svog psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastriranje te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život, a umjesto kupnje, udomite napuštenu životinju iz skloništa, jer su one zdrave, cijepljene, mikročipirane i kastrirane