Gostovanje Topličkog KUD-a u Austriji

Željko Matkun | 7.12.2017. u 08:53h | Objavljeno u Našim krajem

KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica gostovao je ovog vikenda, 2. i 3. prosinca, u Austriji kod gradiščanskih Hrvata u mjestu Drassburg / Rasporak. Folklornoj skupini, tamburašima, te nekolicini članova pjevačkog zbora pridružile su se i predstavnice topličke udruge žena „Naši cajti“, te perspektivna četveročlana muzička družina Luke Gluhaka.

Glavni nastup održan je u subotu poslije podne na Adventskoj priredbi na mjesnom trgu gdje su nastupila i djeca mjesnog vrtića i osnovne škole, te limena glazba domaćina.

Uz nastupe folkloraša s dvjema koreografijama (plesovi Slavonije i Zagorja), tamburaša s tradicionalnim zagorskim pjesmama, a kojima su u pjevanju pomogli članovi pjevačkog zbora, te muzičke skupine s prigodnim profinjenim vokalno akustičnim izvedbama, na trgu okruženom adventskim štandovima, u svojevrsnom predstavljanju Topličanaca sudjelovala je i udruga žena „Naši cajti“ s ponudom svojih rukotvorenih proizvoda i domaćih kolača! Osim navedenog nastupa 'kudovci' su u nedjelju aktivno sudjelovali u dvojezičnoj Svetoj misi u Crkvi Sv. Martina u Drassbugu, pri čemu su svi, u narodnim nošnjama, kao mješoviti pjevački zbor uz pratnju tamburaša izvodili misna pjevanja.

Gostovanje je završeno kratkim izletom gradu Eisenstadtu u nedjelju poslijepodne.

Uz odlično raspoloženje tijekom cijelog izleta najveći dojam s ovog gostovanja Topličancima je ipak ostavio srdačan prijem i velikodušno gostoprimstvo domaćina, predvođenih gradonačelnikom gdinom Christophom Haiderom i župnikom mag. Johannom Karallom. Predsjednik KUD-a Toplice gdin Tomislav Nofta i gradonačelnica Varaždinskih Toplica gđa Dragica Ratković, koja je kao aktivna folklorašica sudjelovala na ovom gostovanju, pozvali su muzičko društvo iz Drassburga da posjete Varaždinske Toplice i da kao posebni gosti sudjeluju u programu smotre folklora koju KUD Toplice planira organizirati u lipnju iduće godine!

Sve navedeno ostvareno je zahvaljujući Alenu i Ivi Gluhak, našim mladim ljudima, rođenom Tuhovčanu i Topličanki koji trenutno žive u Gradišću, a koji su potaknuti dojmovima s godišnjeg koncerta KUD-a Toplice došli na ideju o ovakvoj kulturnoj suradnji i uspješno organizirali gostovanje.

2 800x600

 

Osim navedenog nastupa 'kudovci' su u nedjelju aktivno sudjelovali u dvojezičnoj Svetoj misi u Crkvi Sv. Martina u Drassbugu, pri čemu su svi, u narodnim nošnjama, kao mješoviti pjevački zbor uz pratnju tamburaša izvodili misna pjevanja. Gostovanje je završeno kratkim izletom gradu Eisenstadtu u nedjelju poslijepodne.

Uz odlično raspoloženje tijekom cijelog izleta najveći dojam s ovog gostovanja Topličancima je ipak ostavio srdačan prijem i velikodušno gostoprimstvo domaćina, predvođenih gradonačelnikom gdinom Christophom Haiderom i župnikom mag. Johannom Karallom.

Predsjednik KUD-a Toplice gdin Tomislav Nofta i gradonačelnica Varaždinskih Toplica gđa Dragica Ratković, koja je kao aktivna folklorašica sudjelovala na ovom gostovanju, pozvali su muzičko društvo iz Drassburga da posjete Varaždinske Toplice i da kao posebni gosti sudjeluju u programu smotre folklora koju KUD Toplice planira organizirati u lipnju iduće godine!

6 800x600

1 450x600