FOTO Žetvene svečanosti u Trnovcu: Žetvu odgodila kiša, ali tradicija je očuvana

Napisao/la: -
FOTO Žetvene svečanosti u Trnovcu: Žetvu odgodila kiša, ali tradicija je očuvana Foto: Krešimir Đurić

Kišno vrijeme poremetilo je planove članova Kulturno-umjetničkog društva "Mak" iz Trnovca, no ipak ih nije spriječilo u održavanju 7. Žetvenih svečanosti, manifestacije kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Iako nije bilo prikaza žetve s košnjom žita, vezanjem i slaganjem snopova u "stavice" te vršidbom žita, druženje je održano uz sudjelovanje osam udruga: domaćina KUD-a Mak Trnovec, Udruge Gotali iz Gotalovca, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina" iz Kučana Donjeg, KUD-a Remetinec, Udruge "Cvijet" iz Šemovca, Udruge "Čuvari kulturne baštine" iz Bartolovca, Udruge žena Trnovečko srce te Udruge umirovljenika općine Trnovec Bartolovečki.

zetvene_svecanosti_trnovec_04.JPG

Nakon okupljanja sudionika u Pastoralnom centru te blagoslova u crkvi Majke Božje Snježne, povorka je krenula u trnovečki "Gaj" uz potok Zbel, gdje je druženje nastavljeno uz domaću hranu te stare zanate i običaje.

- Nas u Trnovcu ne može ništa spriječiti, pa niti ružno vrijeme. Veseli me da smo se danas opet okupili, na 7. Žetvenim svečanostima općine Trnovec Bartolovečki. Došli su nam opet i dragi gosti s kojima članovi našeg KUD-a i ostalih općinskih udruga dobro surađuju. One općine koje nemaju tradiciju, ne mogu imati niti uspješnu budućnost i zato se trudimo da preko KUD-a i ostalih udruga sačuvamo stare vrednote, jer te vrednote donose bolju budućnost. Zaista sam ponosan na KUD "Mak" koji za Dan općine ima cjelovečernji program i koji će za svoju 20. godišnjicu dobiti status ansambla. To je velika stvar ne samo za našu općinu nego i za cijelu Varaždinsku županiju. Zahvalan sam svima koji u svoje slobodne vrijeme pridonose razvoju naše općine i čuvanju tradicije - istaknuo je Zvonko Šamec, načelnik općine Trnovec Bartolovečki.

zetvene_svecanosti_trnovec_07.JPG

Žetvene svečanosti svečano je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, naglasivši da je ova manifestacija pozitivan primjer kako čuvati i njegovati tradiciju.

- Ne kaže se uzalud da je narod bez tradicije narod bez identiteta. Trnovec može biti zahvalan da već 20 godina ima kulturno-umjetničko društvo koje okuplja različite uzraste i njeguje nematerijalnu tradicijsku kulturnu baštinu, ne samo kroz folklor, narodne nošnje, tamburaše, pjesmu i ples, nego i starim tradicijskim jelima, običajima i govorom. Sve to treba njegovati i drago mi je da je KUD Mak u Trnovcu otišao korak dalje i prije sedam godina imalo ideju i inicijativu da promovira žetvene svečanosti i pokaže na koji način se to nekad radilo, prije mehanizacije, isključivo fizičkim radom, u vrijeme kada, kao ni danas, nisu mogli birati kakvi će biti vremenski utjecaji i izazovi. Drago mi što vidim i dosta male djece, jer se tradicija prenosi s koljena na koljeno, i zato Varaždinska županija s veseljem podržava ovakve manifestacije - rekao je Vugrin.

zetvene_svecanosti_trnovec_09.JPG

Miro Koren, predsjednik KUD-a Mak, kazao je da ih kiša, koja je noć ranije namočila žito, nije spriječila da sedmu godinu zaredom daju svoj doprinos očuvanju tradicije.

- Do jučer nismo znali kakav će biti program te smo za svaki slučaj pripremili alternativu. Svaka ekipa pripremila je tako prezentaciju svojih zanata, od našivavanja i heklanja, prijatelji iz Gotala pranje veša, odnosno riflanje, na našem potoku Zbelu, naše cure kako su nekad radile prgice od sira i kako se tukao mak, jer mi uzgajamo mak i radimo poznate kolače, naše makače, koje je Udruga Trnovečko srce i certificirala. Puno je aktivnosti i, iako nema žetve, znamo se dobro zabaviti - istaknuo je Koren.

Dodao je da žitu treba par dana da se osuši, jer bi sve propalo da se mokro stavi u stavice i snopove, i najavio da će žetvu obaviti čim vrijeme to dozvoli.

Domaćini su tako sa svojim gostima priredili pravi tradicijski "doručak na njivi" u tradicijskim narodnim nošnjama, ovaj put za stolovima pokraj potoka Zbel. Sve udruge sa sobom su donijele hranu kakva se nekad jela u njihovom kraju i nosila na polje kad je bila žetva. Nakon toga organiziran je prikaz starih, tradicijskih zanata - izrada štila, prališče na potoku, izrada prgica, našivavanje, pletenje korpi...

zetvene_svecanosti_trnovec_34.JPG

Mirisne i slasne domaće delicije mamile su za stolove udruga, a jedan od stolova bio je i onaj Udruge Hajdina.

zetvene_svecanosti_trnovec_38.JPG

- Donijeli smo sa sobom hranu koja se nosila na polje u vrijeme kad su "gazde" bili malo bogatiji - domaće sušeno meso, špek, kobasice, tradicijsko jelo Kučana i Zbelave "koščičjak" koje se priprema od hajdine kaše, s obzirom da su Kučanci i Zbelavci bili poznati kao "kašari", kuhana "jajca", luk, paradajz, domaći kruh, pa i hajdinski kruh, dimljeni sir, vino i rakiju - otkrila nam je jelovnik predsjednica udruge Ruža Levatić.

 

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.