FOTO: Više od 30 uzoraka mošta i 30 kg kestena za posjetitelje cestičkog "Martinja"

M.P./Varaždinske vijesti | 11.11.2017. u 20:14h | Objavljeno u Našim krajem

Više od trideset uzoraka mošta i oko tridesetak kilograma vrućih kestena osigurali su članovi Udruge vinograda i vinara "Sv. Martin" Cestica za posjetitelje koji su se danas predvečer zatekli u zgradi DVD-a Lovrečan Dubrava u općini Cestica kako bi nazočili već tradicionalnoj proslavi „Martinja“.

Obilježavanje jednog od omiljenijih vinogradarskih sveca uz nezaobilazni obred krštenja mošta te Martinjsku večer i druženje koje će uslijediti zasigurno do dugo u noć i ove je godine privuklo velik broj članova Udruge vinogradara i vinara "Sv. Martin" Cestica, ali i ostale zaljubljenike u dobru kapljicu.

- Moštovi su izuzetno dobri, a neki su već i pravo vino budući da je bila ranija berba. Godina je inače bila prosječna s obzirom da je vegetacija bila kratka. Bilo je, naime, puno sunčanih sati, no premalo dana da bi se do kraja upotpunile pojedine sorte - pojasnio je Marijan Županić, predsjednik udruge koja okuplja više od 80 članova i jedna je od najbrojnijih na području općine. Tijekom čitave godine organizira niz izleta i predavanja za svoje članove s ciljem njihove dodatne edukacije, a jedno takvo održat će se i idućeg tjedna i to na temu fitoplazme.

- Kod nas najbolje uspijevaju sauvignon, graševina, rajnski rizling i muškat žuti, no ima i starijih miješanih vinograda za koje se sada ispostavilo da su najotporniji na bolesti. Na našem se području pojavila, naime, fitoplazma i stoga ćemo održati predavanje kako bismo naše članove, ali i ostale mještane, upozorili da je stvar ozbiljna - naglasio je Županić.

S obzirom da se fitoplazma pojavila i na cestičkom području, u Općini Cestica razmišljaju o ponovom sufinanciranju nasada. Najavio je to zamjenik načelnik Žarko Rodeš.

- Nastavit ćemo pomagati rad udruge koja je jedna od najaktivnijih na području općine i moram reći da se, u ovih 21 godinu otkako djeluju, znatno podigla kvaliteta i nasada i samog vina na našem području. Prije dvadesetak godina kvalitetnija su vina pretežno imali veći proizvođači koji su se bavili proizvodnjom i prodajom vina, no sada što je više članova udruge, ima i više kvalitetnijeg vina. To potvrđuju i nagradama i priznanjima na raznim izložbama. Raznim predavanjima koja organiziraju educiraju i članove i mještane što je za svaku pohvalu - istaknuo je Rodeš.

Usto, budući da je područje Cestice prepuno vinskih cesta i vinskih podruma, dodao je kako će kroz županijsku Turističku zajednicu raditi na njihovoj promociji kako bi se što bolje uklopili u turističku ponudu općine.