FOTO Vino sorte Solaris šampion ovogodišnje izložbe vina "Vinea 2018." u Vinici

M.P./Varaždinske vijesti | 3.3.2018. u 15:19h | Objavljeno u Našim krajem

Vinica je danas glavno odredište vinogradara i vinara s područja čitave županije, ali i šire.

U općinskoj se zgradi, naime, u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Vinea“ održava 18. izložba vina „Vinea 2018.“, a tijekom čitavog će dana mnogobrojni okupljeni, među kojima su i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan Radimir Čačić i predsjednik Skupštine Alen Runac te saborski zastupnik Anđelko Stričak, moći degustirati pristigle nagrađene uzorke vina.

Na ovogodišnju punoljetnu izložbu vina pristiglo je čak 306 uzoraka iz Varaždinske i susjednih županija te susjedne Slovenije pri čemu je Ocjenjivačka komisija na čelu s Marijom Kuščar dodijelila 49 zlatnih, 153 srebrnih i 53 brončanih odličja. Šampionom izložbe proglašeno je vino Solaris izlagača Branka Stolnika, dok je šampion izložbe iz redova članove Udruge vinogradara „Vinea“ Chardonnay tvrtke Lovrini vinogradi.

20180303 115338

- Ocijenjeno je 294 uzoraka, a najviše je bilo rajnskog rizlinga, građevine, sauvignona, žutog muškata te miješanih vina. Berbe su lani počele rano, već i prije 15. kolovoza, bile su vrućine, nije bilo kiše, no berbe su bile dobre te su mnogi vinari od toga izvukli maksimum i proizveli kvalitetna vina. To pokazuje i broj zlatnih i srebrnih odličja - navela je Kuščar dodavši da je ugodno iznenađenje bilo vino sorte Solaris koje je ocijenjeno s 88 bodova.

no je, priznaje predsjednik Udruge „Vinea“ Stjepan Kovačić, bilo i iznenađenje članovima udruge.

- Vino je fino i pitko, no teško ga je uspoređivati jer je riječ o rijetkoj sorti. Ona se kod nas pojavila tek posljednjih nekoliko godina pa je nama vinarima, koji imamo uobičajene sorte, relativno nepoznato pa ga teže ocjenjujemo - naveo je Kovačić.

20180303 115742

Vino sorte Solaris probao je i varaždinski župan napomenuvši da je riječ o izvanrednom vinu.

- Nisam mogao propustiti ovaj događaj jer je ovo s jedne strane jedna od najvećih izložba vina u županiji, a s druge je strane to vrlo važan događaj za samu općinu. Ovdje je tradicija proizvodnje kvalitetnih vina jako duga, pa čak i najjača u županiji - ukazao je Čačić, dok je državni tajnik pohvalio što se na ovakvim izložbama promoviraju domaći vinogradari i vinari.

- Upravo stoga i Ministarstvo poljoprivrede podupire ovu manifestaciju, ali i vinogradare i vinare kroz razne mjere. Primjerice, uskoro kreće natječaj za tzv. Vinsku omotnicu, a radi se i na novom zakonu o vinu kako bi naši vinari bili što bolje promovirani, kako bi se se definirale nove regije i kako bi vina u Hrvatskoj postala brand - rekao je Majdak.

20180303 121902

Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, nije krio zadovoljstvo još jednom uspješnom održanom izložbom vina.

- U vrijeme Rimljana, Vinica je bila rimska naseobina pod nazivom Vinea koje ime je preuzela Udruga vinogradara, a ime Vinica povezano je s vinovom lozom koja je oduvijek dobro uspijevala na ovom području. Nadaleko je poznato da se na bečkom dvoru pilo upravo viničko vino tako da imamo jako dugu tradiciju vinogradarstva. Stoga je normalno da tu tradiciju održavamo još i danas premda je to teška i mukotrpna proizvodnja vina obzirom na našu konfiguraciju terena gdje su veliki bregi i velika usitnjenost - naveo je Kostanjevac otkrivši novinarima da je za svoje vino dobio brončanu medalju.

- Nikako da se maknem s te bronce. Morat ću mijenjati komisiju! Naravno, šalim se. Vjerojatno nemam dovoljno vremena i sreće, ali se nadam da ću do kraja mandata dobiti zlato - našalio se Kostanjevec na kraju dodavši da je po njegovom mišljenju najbolje ono vino koje se pije u klijeti s društvom i nitko se drugi dan ne žali na glavobolju već pitaju kada ćemo opet popiti.

20180303 115449