Anđelko Stričak

Stričak: Izmjene zakona vode učinkovitijoj, bržoj i transparentnijoj javnoj upravi

Varaždinske vijesti | 13.12.2018. u 14:37h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinske Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak u saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o Vladi Republike Hrvatske naglasio je da izmjene vode učinkovitijoj, bržoj, jednostavnijoj i transparentnijoj javnoj upravi te da će Klub zastupnika HDZ-a podržati donošenje ovog Zakona.

Stričak je uvodno podsjetio da je nedavno premijer Andrej Plenković u izvješću o radu Vlade jasno naglasio da su njeni ciljevi politička i gospodarska stabilnost te nastavak sa započetim reformama koje su bitne da život naših sugrađana bude što kvalitetniji te da je upravo zbog toga Vlada od početka mandata inicirala donošenje ili izmjene 266 zakona.

- Podsjetit ću vas da se upravo u mandatu aktualne vlade provodi već treće porezno rasterećenje građana i poduzetnika. Od Nove godine biti će prepolovljena stopa PDV-a za svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, čime će se građane i poduzetnike rasteretiti za 2,7 milijardi kuna. Također minimalna plaća povećana je za 504 kune odnosno za 23,9 %, potpore za rođenje djeteta povećane su za 50 %, odnosno s 2.663 kune na 3.991 kunu. Nakon punih 20 godina povećane su osobna invalidnina i doplatak za pomoć i njegu za 20 % - rekao je Stričak te nastavio da je na početku mandata aktualne vlade bilo 325 tisuća građana u blokadi zbog 43 milijarde kuna duga, a Vladinim mjerama taj broj je smanjen na 274 tisuće i iznos blokade manji od 19 milijardi kuna.

Stričak je naglasio da Vlada nastavlja sa svojim reformama i ukida ukupno 54 državne institucije kako bi javna uprava bila što učinkovitija, brža, jednostavnija i transparentnija, a bit će i određenih financijskih ušteda. Saborski je zastupnik pojasnio zašto je dobro da se Ured za suzbijanje zlouporabe droga pripoji Zavodu za javno zdravstvo te Ured za razminiranje MUP-u.

- Zavod za javno zdravstvo već ima uspostavljenu mrežu stručnih timova koji su opremljeni i educirani po tom pitanju, ali i uspostavljenu suradnju s drugim institucijama kao što su škole, centri za socijalnu skrb, sudstvo, policija, probacijski ured, udruge građana te bolničkim sustavom. Najbitnija u svemu je dobra prevencija i edukacija, kako učenika tako i roditelja za što su zaduženi timovi školske medicine - kazao je Stričak i nastavio o razminiranju.

- Prema podacima kojima je u rujnu 1995. godine raspolagao Glavni stožer HV-a, u RH je postavljeno oko 3 milijuna protuoklopnih i protupješačkih mina te je teritorij zagađen sa 100 tisuća neeksplodiranih granata. Minama i topovskim projektilima zagađeno je oko 300.000 hektara zemljišta, a za uklanjanje neeksplodiranih projektila trebalo je pregledati još oko milijun hektara zemljišta. Iako je od 1998. do 2017. utrošeno oko 5,4 milijarde kuna sredstava, od čega iz Državnog proračuna RH 3,1 milijarda kuna, donacija i potpora 1,1 milijarda kuna, Republika Hrvatska neće moći ostvariti svoj najvažniji cilj, a to je okončati proces razminiravanja do 2019. godine - rekao je Stričak podsjetivši da je na dan 31.12.2017. u Republici Hrvatskoj još uvijek oko 440 km² minski sumnjivog područja koje je potrebno razminirati, a iz svega ovoga vidljivo je koliko je ured za razminiranje bitan i zbog čega je pripojen upravo MUP-u.

Stričak je sudjelovanje u raspravi zaključio osvrtom na protivljenje ukidanja 54 državne institucije.

- Protiv su upravo oni koji redovito Vladu prozivaju da ima previše zaposlenih, previše dužnosnika, da je javna uprava spora i neučinkovita, da je preveliko opterećenje za gospodarstvo i slično. Zanimljivo je da se ti isti uvijek pojave i uoči lokalnih izbora te predlažu ukidanje županija, a potom se kandidiraju za župane, pozivaju i na ukidanje gradova i općina, a potom se kandidiraju za gradonačelnike i načelnike. Tu se ne radi samo o populizmu i demagogiji već i licemjerju, jer kako drugačije okarakterizirati kandidaturu za dužnost koju smatraš da treba ukinuti - rekao je Stričak u saboru te najavio podršku Kluba zastupnika HDZ-a izmjenama Zakona o Vladi Republike Hrvatske.