Advent u Novom Marofu Foto: Foto agencija Sjever

FOTO: Upaljena druga adventska svijeća i održan godišnji koncert KUD-a Novi Marof

V.V. | 9.12.2018. u 15:26h | Objavljeno u Našim krajem

I ovoga puta paljenje druge adventske svijeće u sklopu "Malog Adventa u Marofu" privuklo je veliki broj posjetitelja u Kulturni centar "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu ove subote. Uz paljenje svijeće održani su i Sajam učeničkih zadruga te godišnji koncert KUD-a Marof koji je ponovo do kraja napunio kino dvoranu Centra. Zadovoljna što je upravo paljenje druge adventske svijeće postalo prepoznatljivo događanje u ovo predblagdansko vrijeme je i Renata Horvatić iz Turističkog ureda Novog Marofa, jednog od organizatora događanja.

– Zaposleni smo bili već od jutra, jer smo imali podjelu darova sv. Nikole mališanima jednog dijela grada Novom Marofa, imali smo i otvorenje Sajma učeničkih zadruga, a u tu je i Mali božićni sajam ispred Kulturnog centra "Ivan Rabuzin". Jako smo lijepo zaokružili ovu subotu Malog Adventa, a sljedeće ćemo subote, osim paljenja svijeće imati i dječju predstavu – najavila je Horvatić.

Nakon paljenja svijeće uslijedio je tradicionalni godišnji koncert KUD-a Marof koji je i ove godine predstavio rad svih sekcija Društva. Riječ je o nastupima članova dramske i folklorne sekcije, tamburaša te ženske i muške vokalne skupine. Više o radu KUD-a u ovoj godini rekao je predsjednik Dragutin Koščak.

– Trenutno imamo 70-ak aktivnih odraslih članova, a iza nas je još jedna uspješna godina u kojoj smo imali 30-ak javnih nastupa, pojedinačnih ili pak nastupa cijelog Društva. Kruna svega bila je ljetna turneja u Ohridu gdje smo bili sudionici Međunarodnog folklornog festivala Ohridsko ljeto – kazao je Košćak. Ni ovoga puta nisu izostali gosti koji su uveličali godišnji koncert. Na poziv domaćina odazvali su se KUD iz Bjelovara i Hrvatska kulturno-umjetnička udruga Trenk iz Nove Gradiške.

Ono što je u planu KUD-a u narednim godinama je mlade privući da se pridruže njegovim aktivnostima i očuvanju bogate novomarofske tradicije.

– Djeca su, kao i svugdje, obasuta ponudama za brojne aktivnosti, među kojima je i suvremeni ples, tako da nam je sve teže dobiti mlađe članove za ove tradicijske plesove. Borimo se svake godine okupiti ih pa želim apelirati na roditelje da usmjere svoju djecu, i to one od najmlađe dobi, kako bi naučili i ovaj dio naše tradicijske kulture, pjesama i plesova – pozvao je predsjednik KUD-a Marof.

Ni ovoga puta druženje s građanima i godišnji koncert nije propustio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. Pohvalio je aktivnosti KUD-a Marof, Turističke zajednice, Pučkog otvorenog učilišta te svih onih koji su sudjelovali u pripremi programa.

Označeno u