FOTO: U Vinici u tijeku izložba vina "Vinea 2017.", još uvijek stignete na degustaciju

M.P./Varaždinske vijesti | 4.3.2017. u 15:17h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Čak 302 uzorka vina pristigla su na ovogodišnju 17. po redu izložbu vina "Vinea 2017." koja je danas u organizaciji Udruge vinograda „Vinea“ Vinica i pod pokroviteljstvom Općine Vinica svečano otvorena u zgradi Općine. Osim vinara, vinogradara i ostalih ljubitelja dobre kapljice, otvorenju su nazočili i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, župan Predrag Štromar, načelnici susjednih općina i brojni drugi.

Otvarajući izložbu, predsjednik Udruge „Vinea“ Stjepan Kovačić, napomenuo je da je i ovogodišnja izložba pokazala koliko su članovi udruge, ali i ostali koji su dostavili uzroke svojih vina, napredovali u kvaliteti.

- Od 302 zaprimljena uzorka vina, 48 je primilo zlatno odličje, 128 srebrno, 10 brončano, a 10 uzoraka priznanja. Izložba napreduje iz godine u godinu što se vidi i po činjenici da je sve manje miješanih vina, a sve više sortnih - pojasnio je Kovačić.

Inače, šampionom izložbe proglašen je sauvignon Vinogradništva Senveter iz slovenske Svete Ane, dok su šampion Udruge „Vinea“ Lovrini vinogradi sa sauvignonom te pinotom sivim. Vlasnik Marijan Matijašec otkrio nam je tajnu dobrog vina.

- Tajna je u jako dobroj berbi što znači kvalitetno grožđe, no izuzetno je važna i kvalitetna prerada. Ova je izložba inače poticaj svim vinarima da prezentiraju svoja vina i uspjeh koji su ostvarili u protekloj godini - rekao je vlasnik Lovrinih vinograda koji godišnje na šest hektara proizvede oko 40.000 litara vina što ih čini jednim od većih proizvođača u ovome kraju.

Zadovoljan još jednom uspješno organiziranom izložbom vina bio je i načelnik Općine Vinica.

- Ovo je jedna od naših najznačajnijih manifestacija i kao što volim reći, naš vinički brend. Naša je izložba vina postala nadaleko poznata i svi ovdje žele testirati svoje vino što pokazuje i podatak da nikada nismo imali manje od 300 zaprimljenih uzoraka - naglasio je Kostanjevac dodavši da u Vinici rijetko tko nema vinograd, a viničko se vino pilo i na bečkome dvoru.

Predsjednik organizacijskog odbora Zvonko Rožmarić također je istaknuo kako je i ova izložba vina pokazala da su vina sve bolja i bolja.

- Nalazimo se u vinorodome kraju, čak je i sama Vinica dobila ime po vinu, a Udruga „Vinea“ bila je među prvima koja je organizirala izložbu vina i mislim da smo pogodili. Prva izložba bila je 2001. i otada se neprekidno održava - poručio je Rožmarić.

Stoga, ako želite kušati kapljicu dobroga vina, još uvijek stignete u Vinicu jer će degustacija svih zaprimljenih uzoraka zasigurno potrajati dugo u noć.

Galerija slika