FOTO: U Hrženici Florijanovo proslavljeno u međunarodnom društvu Foto: S. Naranđa, K. Plohl, I. Debelec

FOTO: U Hrženici Florijanovo proslavljeno u međunarodnom društvu

VV/I. Debelec | 12.5.2017. u 14:50h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljna vatrogasna društva udružena u Vatrogasnu zajednicu općine Sveti Đurđ, u Hrženici već više od 20 godina zajednički obilježavaju dan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i međunarodni dan vatrogastva.

Tako se i ove godine u organizaciji DVD-a Hrženica i VZO Sveti Đurđ, u vatrogasnom domu u Hrženici 7. svibnja okupilo stotinjak vatrogasaca iz svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju u okviru VZO Sveti Đurđ. Ugostili su i goste iz Velike Britanije koji su sudjelovali u projektu donacije vatrogasnih vozila za DVD Ludbreg i DVD Veliki Bukovec, a pridružili su se i vatrogasci iz Republike Slovenije, iz PGD-a Šinkov Turn.

Okupljanje u vatrogasnom domu u Hrženici započelo je pozdravnim govorima predsjednika DVD-a Hrženica Josipa Hižaka koji je svima uputio riječi dobrodošlice. Nakon toga prisutnima su se prigodnim govorima obratili i načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, predsjednik VZO Sveti Đurđ Krunoslav Turković i v.d. zapovjednik VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček. Prigodnim govorom prisutnima se obratio i Kevin Ruane, jedan od instruktora iz britanske delegacije koja je dopremila donirana vozila te ujedno odradila obuku za rad s doniranom opremom. Kevin Ruane je u svom govoru zahvalio na gostoprimstvu te je napomenuo kako postoji mogućnost i daljnje suradnje u smislu opremanja i obuke vatrogasaca iz Hrvatske. Prisutnima se također obratila Marija Kunstelj iz slovenskog PGD-a Šinkov Turn. PGD Šinkov Turn je tijekom proteklih nekoliko godina surađivao na EU projektima s nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Varaždinske županije te je također najavljena mogućnost daljnje suradnje u sličnim projektima financiranim iz EU fondova.

Ove godine u obilježavanju Florijanova vatrogascima iz općine Sveti Đurđ pridružio se i njihov sumještanin Zoran Žeželj kao predstavnik Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koji je pohvalio suradnju vatrogasaca i Hitne medicinske pomoći. U svom govoru najavio je mogućnost suradnje kroz neformalne oblike osposobljavanja u pružanju prve pomoći za članove vatrogasnih društava koji su planirani kasnije tijekom godine.

Nakon toga održana je promocija 40-ak novoosposobljenih članova u razna zvanja, od vatrogasne mladeži do časnika 1. klase. Službeni dio u vatrogasnom domu završio je postrojavanjem i tradicionalnim mimohodom vatrogasaca ulicama Hrženice. Ovog puta vremenske prilike nisu dozvolile služenje Svete mise na otvorenom prostoru ispred kapelice Sv. Florijana, već je Sveta misa održana u prepunom vatrogasnom domu. Misu je predvodio župnik Vlado Borak koji je zahvalio svim vatrogascima, ali i njihovim obiteljima na vremenu i trudu koje ulažu za dobrobit lokalne zajednice. U organizaciju Florijanova tradicionalno su uključeni i članovi KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice te limena glazba KUD-a Sloga iz Karlovca Ludbreškog.