FOTO: Skup drvoprerađivača u V. Toplicama: Vrijede li pravila igre za sve? Foto: HGK

FOTO: Skup drvoprerađivača u V. Toplicama: Vrijede li pravila igre za sve?

M.N./Varaždinske vijesti | 6.2.2019. u 19:53h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Varaždinske Toplice bio je domaćin sjednice drvoprerađivača članova HGK – grupacije proizvođača ploča, održane u hotelu Minerva. Povod sastanku i raspravi bila je aktualna tema provođenja „Pisma razumijevanja“ za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Sjednici se odazvao veliki broj drvoprerađivača iz čitave Hrvatske, a bili su pozvani i predstavnici resornog ministarstva, Hrvatskih šuma i HGK.

Naime, prije godinu dana Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK potpisali su Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojim se određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču, koji će moći izračunati koliko trupaca će primiti te planirati svoju proizvodnju. Zahtjev za strateškim dokumentom podnijeli su sami drvoprerađivači koji su tražili promjenu modela trupaca, a u skladu s odlukama Vlade RH i dugoročnoj strategiji razvoja hrvatske drvne industrije. Pismo razumijevanja je dokument potpisan na 10 godina i za to vrijeme potrebno je provesti restrukturiranje drvne industrije.

Novost u sklapanju višegodišnjih ugovora za trupce je uvođenje kriterija kao što su pozitivno poslovanje, redovito plaćanje, duljina suradnje s Hrvatskim šumama te razina završenosti proizvoda.

U raspravi tijekom sjednice još jednom je istaknuto kako je veliki broj malih i srednjih poduzeća raspoređen pretežno u ruralnim područjima, čime se stvaraju pretpostavke za ekonomski rasti i razvoj te ostanak stanovništva na tim područjima. Unatoč dobrim odnosima, neki drvoprerađivači ne poštuju odredbe proizašle iz Pisma te se pojedinci pokušavaju na nekorektan način staviti u povlašteni položaj, čime stvaraju nelojalnu konkurenciju te nanose štetu Hrvatskim šumama. Svemu tome, poručuju drvoprerađivači, nerijetko kumuju i političke veze.

- Svoje namjere pokušavaju opravdati na način da ih kriteriji za dodjelu sirovina ograničavaju u razvoju. Oni koji imaju dostupan jeftin kapital tumače da je sirovina jeftina i da to treba regulirati kroz javni natječaj kako bi bila dostupna svima, a cilj je da nabave ogromne količine prema kriteriju koji će njima odgovarati. Dođe li do toga, mali i srednji drvoprerađivači bit će uništeni. Pritisak na politiku da se kriterij prodaje trupaca mijenja, od strane raznih veleposlanstava, je stalan. Zabrinjava i to što je sve više lobista među domaćim političarima i našim kolegama koji zastupaju takve interese. Svjesni smo da nema idealnog zakona ni sporazuma, kao ni idealnih kriterija za dodjelu sirovine, ali moramo biti korektni i prema sebi i prema drugima. Moramo čuvati partnerske odnose s Hrvatskim šumama i Ministarstvom poljoprivrede. Ovo Pismo garantira da će hrvatska sirovina biti prerađena u hrvatskim firmama s hrvatskim djelatnicima koji će svojim znanjem i radom stvoriti dodanu vrijednost, posljedice čega je da će prihodi i porezi ostati u Hrvatskoj - poručio je Dragutin Gotić, predsjednik grupacije drvoprerađivača pri HGK – Županijske komore Varaždin.

Godinama je, moglo se čuti tijekom rasprave, dobar dio drvoprerađivača izvozio poluproizvode, čak i sirovinu jer je cijena drva bila niska. Određene tvrtke u drvnoj industriji imale su specijalne ugovore i poseban status pri raspodjeli sirovine i pitanje je jesu li ti ugovori zakoniti ili stavljaju tvrtke u povlašteni položaj? Stoga je korekcija cijena bila nužna jer finalistima će cijena biti niža te će doći do razvoja drvoprerađivača s višim stupnjem finalizacije, većeg zapošljavanja, povećanja izvoza i očuvanja ruralnog kraja.

Želi se potaknuti finalizaciju drvne sirovine, razvoj kooperacija, obnovu i razvoj tradicijskih obiteljskih obrta te porast investicija u nove tehnologije i dizajn, poručili su drvoprerađivači sa sjednice u Varaždinskim Toplicama koji su jednoglasno podržali Pismo razumijevanja te inzistiraju na njegovom provođenju.

Smatraju da se „pravila igre“ moraju poštovati i da je ovo prvi korak da se drvoprerađivačka industrija vrati tamo gdje je bila prije krize te da, uz poljoprivredu i turizam, bude pokretač hrvatskog gospodarstva.