Načelnik Općine Mirko Korotaj primio je jučer roditelje novorođenčadi s područja Općine

FOTO: Roditelji 26 novorođenih iz Općine Cestica primili na dar po 2.000 kuna

| 26.7.2018. u 13:14h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj sa suradnicima ugostio je jučer roditelje novorođene djece i uručio im novčane darove. Za 26 je beba darovano ukupno 52 tisuće kuna, odnosno svaka je obitelj za pomoć u neophodnim troškovima koje iziskuje tek rođeno dijete primila po 2000 kuna.

Načelnik Korotaj je, kaže, svjestan da se roditelji u opremi za novorođenče suočavaju s puno većim troškovima pa Općina redovno povećava iznose za pripomoć, ali i pomaže u daljnjem odgojno-obrazovnom procesu svakog djeteta.

 - Za pomoć obiteljima u odgoju i školovanju djece Općina Cestica izdvaja godišnje 1,5 milijuna kuna, a u dogradnju vrtića uložit će se 1,4 milijuna kuna. Za sufinanciranja smještaja djece u vrtiću godišnje se iz proračuna Općine Cestica izdvaja 800 tisuća kuna. Općina sudjeluje s 550 kuna po djetetu za prvo dijete, za drugo se iz proračuna Općine plaća 650 kuna, a ako obitelj ima tri vrtićarca Općina za jedno dijete podmiruje sve troškove koji iznose 1250 kuna – rekao je načelnik Korotaj.

Za školarce u svim fazama školovanja Općina izdvaja 1,5 milijuna kuna godišnje. U osnovnoj školi djeci su uz besplatne udžbenike, na teret  općinskog proračuna  osigurane radne bilježnica i mapa za likovni odgoj, a za što se godišnje izdvaja 250 tisuća kuna.

- Za djecu iz siromašnijih obitelji osigurana je besplatna školska prehrana. Također, zahvaljujući razumijevanju države i Varaždinske županije učenicima srednjih škola je osiguran besplatan prijevoz, a za sve studente s područja Općine od druge godine studija osigurane su studentske stipendije kao i za studente slabijeg materijalnog stanja na prvoj godini studija – istaknuo je načelnik i dodao da se stalno radi na povećavanju ovih iznosa.

Ovogodišnji je prijem za roditelje i njihove bebe, drugi po redu u 2018. godini, zbog velikog broja novorođenih održan u dvorani DVD-a Križovljan Cestica. Načelnik Korotaj je zadovoljan smjerom u kojemu ide demografska slika Cestice.

Kako bi sva djeca u Općini imala uvjete za životni start jednake svojim vršnjacima u većim sredinama, u Cestici uskoro započinje dogradnja Dječjeg vrtića, koji će tada primati 160-ero mališana.

Dogradnju vrtića plaćaju Ministarstvo demografije, obitelji, mlade i socijalnu politiku, s 900 000 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, s 200 000 kuna i Općina Cestica, koja će iz svog proračuna pokriti preostale troškove.

Galerija slika