FOTO Praškocijeve haramije obranile Čanjevo: Povijesna bitka svake godine sve veća atrakcija Foto: Krešimir Đurić

FOTO Praškocijeve haramije obranile Čanjevo: Povijesna bitka svake godine sve veća atrakcija

| 7.10.2018. u 08:40h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

„Bitka za utvrdu Čanjevo“ manifestacija koja se održava na istoimenoj utvrdi u općini Visoko, doživjela je u subotu svoje 13. uprizorenje. Praškocijeve haramije i Turci ponovno su se sukobili, a podršku im svake godine pruži sve veći broj mještana, ali i gostiju iz okolnih gradova i županija.

Naime, popraćeni bubnjevima i zvukom topova uz bojne pokliče turski su ratnici, žestoko još jednom, napali hrabre Praškocijeve haramije kako bi im probali zauzeti utvrdu. Uz pomoć vitezova Reda srebrnog Zmaja, vitezova Reda sv. Nikole iz Varaždina te vitezovima Ivanovcima domaćini se nisu dali.

Uspjeli su zanimljivim pregovorima i konačnom borbom nasmijati i zabaviti posjetitelje, ali što je najvažnije, uspjeli su obraniti svoju utvrdu na kojoj je i ove godine uprizorena tradicionalna popodnevna opsada “Staroga grada” te noćna bitka uz baklje.

Ovaj scenski prikaz na arheološkim iskopinama svake je godine sve veća atrakcija pa su tako i ovaj put u njemu uživali brojni posjetitelji iz okolnih općina i gradova. Uz fotografiranje sa sudionicima bitke u zanimljivim replikama srednjovjekovnih kostima, svi su posjetitelji mogli uživati i u 3D streličarskom turniru Kluba "Cekin" dok se “narodna veselica” zbog pobjede nad Turcima preselila nešto dalje od utvrde, gdje su gosti uživali u druženju uz grah, piće, kestene i tamburaše.

Organiziranju manifestacije pripomogla je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – klub Visoko, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čanjevo i Visoko, lovačko društvo „Jareb“ s učeničkom zadrugom OŠ Visoko „Lipa“ te Društvom Naša djeca, čiji su članovi, uz prezentaciju svojih proizvoda, uživali u prirodi uz logorsku vatru i poduku iz streličarstva.

Kako je sve to, zapravo, izgledalo pogledajte u galeriji.

 

Označeno u