FOTO Pjevaju već 100 godina: Župni zbor u Svetom Iliji proslavio vrijedan jubilej Foto: Ivana Dreven

FOTO Pjevaju već 100 godina: Župni zbor u Svetom Iliji proslavio vrijedan jubilej

| 21.10.2018. u 09:59h | Objavljeno u Našim krajem

Mješoviti pjevački zbor župe Sveti Ilija sinoć je svečano proslavio 100 godina neprekidnog djelovanja. Župnom crkvom u Svetom Iliji s kora se razlijegala pjesma skladnih glasova koji su, uz zvuke orgulja, sa zanosom i posebnim žarom pjevali tijekom svečane mise koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

sveti_ilija_-_zupni_zbor_-_100_godina_djelovanja_03.JPG

- Sto godina neprekinutog djelovanja je velika stvar, jer to nije samo pjevanje na nedjeljnoj misi, nego i dolasci na probe, žrtvovanje slobodnog vremena, no sve je to svojevrsna molitva te zalaganje i doprinos životu župne zajednice - istaknuo je, među ostalim, biskup Mrzljak, podsjetivši na riječi sv. Augustina: "Tko pjeva, dvostruko moli", te je, zajedno sa župnikom Izidorom Ferekom, čestitao i zahvalio svim pjevačima i časnim sestrama na njihovom doprinosu.

sveti_ilija_-_zupni_zbor_-_100_godina_djelovanja_05.JPG

Župni zbor u Svetom Iliji počeo je djelovati 1918. godine, a prvi pisani trag zabilježen je u spomenici župe 1919. godine, navodeći da je kapelan Petar Lichtenberger osnovao zbor kako bi u crkvu privukao što više mladih vjernika.

sveti_ilija_-_zupni_zbor_-_fotografija_iz_1939_godine.jpg

Fotografija zbora iz 1939. godine

Narednih godina zbor se sve više razvijao, osobito od početka '70-ih godina prošlog stoljeća, s dolaskom časnih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Danas u župi Sv. Ilije djeluju Mješoviti zbor, Zbor mladih i Dječji zbor. Počeci dječjeg zbora sežu u '80-te godine prošlog stoljeća, a pod nazivom "Lahor" djeluje od 2000. godine. Zbor mladih "Put života" osnovan je 2011. godine, na inicijativu i uz veliku podršku župnika Izidora Fereka, a osim pjevača, u zboru djeluje i instrumentalna skupina.

sveti_ilija_-_zupni_zbor_-_100_godina_djelovanja_22.JPG

- Budućnost zbora je upravo u ovim našim mladim pjevačima iz Dječjeg zbora i Zbora mladih, i vjerujem da će se ova stoljetna tradicija nastaviti još barem sto novih godina pjevanja. U mješovitom zboru je trenutačno više od 30 redovitih članova, a osim što svake godine sudjelujemo na Festivalu svete Cecilije i drugih nastupa, uključujemo se i u sve projekte naše provincije Kćeri Božje ljubavi - napomenula je voditeljica zbora, sestra Leopolda Kefelja iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.

Brojni sadašnji članovi odrastali su pjevajući u zboru, a tu su tradiciju nastavila i njihova djeca pa nije rijetkost da zajedno pjevaju različite generacije jedne obitelji. Među najdugovječnijim članovima zasigurno je 87-godišnja Marija Holi, koja je u župnom zboru pjevala 50-ak godina.

sveti_ilija_-_zupni_zbor_-_100_godina_djelovanja_44.JPG

Marija Holi (desno) u župnom zboru je pjevala 50-ak godina

- Pjevala sam do prije pet-šest godina, ali više nisam mogla. Meni je pjevanje u zboru jako puno značilo, crkva i pjesma su me oduvijek vukle k sebi. I sad kad čujem da zbor zapjeva, krenu mi suze. Ne mogu više tako pjevati, ali ipak zapjevam malo, onako više sama sebi - rekla nam je Marija koja i inače voli zapjevati, a i dalje rado odlazi u crkvu.

Nakon svete mise uslijedio je kratki program obilježavanja ovog hvalevrijednog jubileja, uz nastupe sva tri zbora, te zajedničko fotografiranje i druženje svih sadašnjih i bivših članova zbora. Osim brojnih vjernika, obilježavanju 100. obljetnice zbora prisustvovali su i dožupan Tomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj, njegov zamjenik Dean Hrastić, predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Ostroški te ravnateljica OŠ Sveti Ilija Anđelka Rihtarić.