FOTO: Pjesmom i plesom promicali očuvanje kajkavskog govora na 25. Kajkavijadi u Toplicama

VV | 24.11.2017. u 14:42h | Objavljeno u Našim krajem

U hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održana je 25. Kajkavijada, manifestacija koja promiče očuvanje kajkavskog govora i kulturne baštine. Kajkavijada je održana u organizaciji Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice te pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republika Hrvatske.

Svečano otvorenje počelo je izvedbom pjesme „Dobro mi došel prijatelj“. Aranžman je posebno za Kajkavijadu napisao Zlatko Piplek, a izveo ju je tamburaški orkestar i pjevački zbor Osnovne škole „A. i I. Kukuljevića“ Varaždinske Toplice.

Kajkavijada je dječja revijalna manifestacija koja se održava s ciljem očuvanja kajkavskog govora i kulturne baštine. U programu priredbe nastupilo je oko tisuću djece iz sedam županija kajkavskog govornog područja i to iz: Varaždinske, Međimurske, Krapinsko- zagorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Točke kojima su sudionici nastupili u programu rezultat su rada djece i njihovih voditelja tijekom cijele godine u njihovim ustanovama, a po izboru voditelja na Kajkavijadi su nastupili izvedbom samo najboljim kratkim dijelom.

Sve točke koje su izvedene u cijelosti su bile na kajkavštini, a izbor teksta ili forme izvođenja od recitacija, dramskih i scenskih igara, pjesama, plesa, starinske dječje igre, dječja ostvarenja na kajkavštini, bili su izbor voditelja. Djeca su nastupila u izvornim i stiliziranim narodnim nošnjama, ali i u svakodnevnoj odjeći, uz obvezno korištenje kajkavskog izričaja kojim se služe u svojim sredinama.

Za sve zainteresirane sudionike organiziran je niz popratnih programa. Tako su sudionici prošetali Varaždinskim Toplicama uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča, igrali su dječje rimske igre, a posjetili su i Zavičajni muzej te novo otvorenu galeriju i arheološki lokalitet.

Veliki broj sudionika Kajkavijade uživao je u kupanju u termalnim bazenima hotela Minerva, a bio je organiziran i ručak za sudionike iz drugih županija. Svi sudionici kao i njihovi voditelji i ustanove, za svoj su nastup dobili priznanje u obliku srca s natpisom „KAJ“, kojeg su izradila toplička djeca s voditeljicom kreativne radionice Ljiljanom Belavić Kliček.

Zanimljivo je da je i interes djece za volontiranjem na Kajkavijadi svake godine sve veći, a time se osim primarnog cilja, očuvanja kajkavskog govora i kajkavske kulturne baštine, promiče razvijanje važnosti i navike za uključivanjem djece u korisne aktivnosti za dobrobit šire zajednice.

Vođenje programa i ove godine odradila su sama djeci, Marta Ivanek iz OŠ Ljubešćica i Lorena Valent iz OŠ Varaždinske Toplice, koja je i kao predsjednica Dječjeg Gradskog vijeća u ime sve topličke djece i DND-a uputila pozdravne riječi.

Kajkavijada se održava u organizaciji Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice, a svoju dugovječnost može zahvaliti prvenstveno entuzijazmu brojnih volontera koje okuplja predsjednica DND-a Smirna Turkalj.
- U ime Organizacijskog odbora zahvaljujem svim volonterima, Gradu Varaždinske Toplice i Varaždinskoj županiji, a posebno sponzorima na velikoj podršci – poručila je predsjednica Društva „Naša djeca“ Varaždinske Toplice, Smirna Turkalj.