Načelnik općine Horvatić (u sredini) otvorio je Ljubeški trg s ministrom Horvatom (lijevo) i saborskim zastupnikom Kustićem Foto: Krešimir Đurić

FOTO:Otvorenjem trga i svečanom sjednicom počelo obilježavanje Dana općine Ljubešćica

| 4.8.2018. u 06:47h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Otvorenjem Ljubeškog trga i svečanom sjednicom Općinskog vijeća sinoć je počelo obilježavanje Dana općine Ljubešćica.
Ideja i želja o izgradnji Ljubeškog trga tinja od kada je općine, a na realizaciji tog sna radi se već više od 5 godina.

Novi ljubeški trg bit će mjesto okupljanja mladih i starih, događanja, koncerata, kulturnih i sportskih sadržaja, mjesto sa kojeg će se slati slika Ljubešćice kakvu mještani žele - mjesto za sve generacije, moglo se čuti na sinoćnjoj svečanosti otvorenja..

Ljubeški trg prostire se na površini od 650 četvornih metara sa 70 metara kvadratnih natkrivene multimedijalne ljetne pozornice. Ostali dio trga popunjen je zelenim i pješačkim površinama, solarnim drvom te ostalom urbanom opremom. Projekt je osmislila projektantica Marina Kogl dipl. ing. arhitekture. Izvođač radova u obje faze bio je Alvin, obrt za graditeljstvo iz Ljubešćice.

Vrijednost izvedenih radova u obje faze iznosi 1,5 milijuna kuna od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo 700 tisuća kuna, a Općina Ljubešćica 800 tisuća kuna.

Nakon što je velečasni Stjepan Makar blagoslovio novi Ljubeški trg, gosti i predstavnici udruga i mještana su simboličnim rezanjem vrpce svečano otvorili trg. Na prvom ulazu do ljetne pozornice vrpcu su prerezali predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ljubešćica, Lovačkog društva Vepar i Udruge hrvatskih branitelja općine Ljubešćica.

Na drugom ulazu vrpcu su prerezali predstavnici Kulturno umjetničkog društva Ljubešćica, Udruge umirovljenika i starijih osoba Ljubešćica te Udruge vinogradara i voćara Mejaši.

Na trećem ulazu vrpcu su prerezali najmlađi mještani Ljubešćice  iz Dječjeg vrtića Leptirić te predstavnici sportskih udruga i to Športskog ribolovnog društva Diver i Stolnoteniskog kluba Ljubešćica, dok su na posljednjem ulazu vrpcu prerezali načelnik općine Ljubešćica Nenad Horvatić, saborski zastupnik Marijan Kustić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Nakon otvorenja na trgu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su govorili potpredsjednik općinskog vijeća Krunoslav Sakač, načelnik Općine Nenad Horvatić, gradonačelnik grada Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je govorio u ime prisutnih načelnika i gradonačelnika, zatim zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, saborski zastupnik Marijan Kustić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Načelnik Nenad Horvatić je tijekom sjednice predao svečanu zastavu Udruzi hrvatskih branitelja Općine Ljubešćica. Načelnik je prihvatio kumstvo svečanoj zastavi, koja se posvećuje Josipu Dvorskome, Mladenu Horvatiću, Josipu Ivanušecu i Draženu Klariću sa željom da se uvijek ponosno vijori njima na slavu i vječnu zahvalu.

- Ova zastava predstavlja simbol hrabrosti, požrtvovnosti, humanosti, poštenja i iskrenosti. Neka se pod ovom zastavom okupljaju vaši članovi njegujući ove vrednote. Predajem vam ovu zastavu kao znak zahvalnosti za učinjeno u 90-ima za dobrobit, općine i domovine - naglasio je načelnik Horvatić.

Tijekom sinoćnje sjednici dodijeljena su Javna priznanja Općine Ljubešćica, a plaketu Općine Ljubešćica primio je Siniša Jakopec za unapređenje fotografije te promociju Općine u zemlji i svijetu.  Siniša Jakopec se bavi građevinom, a u slobodno se vrijeme bavi fotografiranjem, za koje osvaja brojne nagrade. Bilježi nastupe na desecima međunarodnih i hrvatskih natječaja i izložbi. Zahvaljujući njegovim fotografijama i srdačnoj gostoljubivosti brojna lica foto svijeta znaju za Ljubešćicu – gdje se ona nalazi i kako ona izgleda.

Sukladno dobroj praksi Općine Ljubešćica u nagrađivanju izvrsnosti učenika i mentora za postignute rezultate na značajnim natjecanjima ove nagrađeni su Damjan Tomiek, učenik 5. razreda, za osvojeno 2. mjesto na županijskom natjecanju iz informatike (mentor je Ivica Rojc) i
Laura Sakač, učenica 5. razreda, za osvojeno 3. mjesto na županijskom natjecanju iz tehničke kulture (mentor Josip Toma).

Program obilježavanja Dana općine Ljubešćica nastavlja se danas, a završit će sutra.

4. kolovoza 2018. (subota)        
  8:30    akcija mjerenja tlaka i šećera
  9:00    8. otvoreno prvenstvo Ljubešćice u tenisu
10:00    Malonogometni turnir
14:00    GULAŠIJADA 2018
15:30    Sportske seoske igre
18:30    Revijalna nogometna utakmica  "4 ćoška" vs "Penzići"20:00    Dječje kino na trgu
21:00     glazbeno zabavna večer pod šatorom: MEJAŠI i PRVI SRAKARSKI TAMBURAŠI

5. kolovoza 2018. (nedjelja)
  6:00     22. ribički kup Općine Ljubešćica
10:30    polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima
11:00    svečana misa u župnoj crkvi
15:00     10. LJUBEŠKI SEJEM
        Kreativni leptirići - kreativne radionice za djecu
        Miško ide u Banjske dvore - igrokaz (cca 16:30)
        Bakina škrinja - modna revija etno haljina (cca (17:30)
        SNOBOKI - scenski prikaz običaja - Dječji vrtić Leptirić (18:15)
19:00     ETNO SUSRETI 2018.
20:30     glazbeno zabavna večer pod šatorom: Grupa TWIST