FOTO: Minobacač, MRAP, ratne fotografije... na Danu Oružanih snaga RH u Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

FOTO: Minobacač, MRAP, ratne fotografije... na Danu Oružanih snaga RH u Lepoglavi

Varaždinske vijesti | 29.5.2019. u 10:09h | Objavljeno u Našim krajem

U Lepoglavi je 26. svibnja, u organizaciji udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava te uz pokroviteljstvo i potporu Grada Lepoglave, Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, petu godinu za redom obilježen Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske te održan Dan otvorenih vrata udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava.

- Organizacijom ove manifestacije želim istaknuti da su branitelji bili temelj stvaranja današnjih Oružanih snaga. To je čvrst temelj koji je omogućio stvaranje snažnih Oružanih snaga koje našim građanima danas garantiraju miran san – istaknuo je predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, Dražen Husnjak prigodom otvorenja manifestacije koja je započela u jutarnjim satima misom za poginule, nestale i umrle branitelje te pripadnike Oružanih snaga.

Nakon misnog slavlja, u Parku hrvatskih branitelja, kod spomen obilježja 12-orici poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima među kojima i 12-orici s područja Grada Lepoglave. Uslijedio je defile centrom Lepoglave uz pratnju Limene glazbe Lepoglava da bi program bio nastavljen u Gradskom parku gdje je održana i svečanost otvorenja.

Uz predsjednika udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava Dražena Husnjaka koji je istaknuo i da su branitelji s područja Grada Lepoglave, koji su se u Domovinskom ratu borili u brojnim postrojbama, danas članovi jedne udruge što govori o njihovom zajedništvu i danas, nazočnima se obratio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Hvala braniteljima za sve što su činili u ratu, ali na ovome što čine danas kada pokazuju kako se voli svoj kraj – poručio je gradonačelnik Škvarić istaknuvši partnerski odnos Udruge i Grada Lepoglave zahvaljujući kojem su realizirani brojni projekti. Jedan od njih je i izgradnja spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja kojim se čuva spomen na one koji su za Hrvatsku položili svoje živote.

Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na vraćanju Puma u Varaždin najavivši nastavak suradnje Grada Lepoglave i 2. mehanizirane bojne Puma čiji su pripadnici za vrijeme trajanja ove manifestacije, kroz prezentacije spašavanja taoca i rada na kontrolnoj točki, potvrdili visoku spremnost i obučenost hrvatskog vojnika.

- Danas obilježavamo 28 godina od osnutka Hrvatske vojske. Od tada, naše su Oružane snage stekle ugled, a hrvatski je vojnik postao brend koji se dokazao na mirovnim misijama. Prepoznat je po svom profesionalizmu, ali i opremi i naoružanju koje je hrvatske proizvodnje – istaknuo je Krunoslav Slavinec, izaslanik 2. mehanizirane bojne Puma.

Nešto kasnije, obilježavanju Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske pridružio se i državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop koji je također istaknuo visoku razinu spremnosti i obučenosti koju su Oružane snage, proizašle iz Domovinskog rata, do danas postigle.

Za vrijeme trajanja manifestacije posjetitelji su imali prigode upoznati se s opremom te naoružanjem koje pripadnici Oružanih snaga koriste. Uz osobno naoružanje, prezentiran je minobacač od 120 milimetara te vojno vozilo MRAP. U Gradskom parku svoj su rad predstavile udruge proizašle iz Domovinskog rata, postavljena je izložba ratnih fotografija, a posjetitelji su imali prigode dobiti informacije o mogućnosti školovanja kao i zapošljavanja u Oružanim snagama.

Za vrijeme trajanja manifestacije P.A.S. Klub Lepoglava održao je konvenciju na kojoj su se okupili srodni klubovi i udruge, svoj su rad predstavili izviđači iz Odreda izviđača Lepoglava dok je Policijska postaja Ivanec provela akciju "manje oružja, manje tragedija" kojom je pozvala sve građane koji posjeduju nelegalno oružje da ga bez sankcija predaju policiji. Okupljenima se predstavio i Moto klub Ketač iz Višnjice te članovi kuburaške kubure Prva kubura iz Višnjice koji su pucnjem označili početak manifestacije. Svi okupljeni okrijepili su se vojničkim grahom.

dan_osrh_23.jpg

dan_osrh_34.jpg

dan_osrh_45.jpg

dan_osrh_53.jpg

dan_osrh_58.jpg

dan_osrh_62.jpg

dan_osrh_70.jpg

dan_osrh_90.jpg