FOTO Jura Zeleni prošao maruševečkim krajem Foto: Općina Maruševec

FOTO Jura Zeleni prošao maruševečkim krajem

Varaždinske vijesti | 23.4.2018. u 15:42h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu obilježavanja Dana općine Maruševec i blagdana Svetog Jurja, zaštitnika Župe i općine, Kulturno umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo je manifestaciju Jura Zeleni.

Manifestacija se već godinama organizira u suradnji s Općinom Maruševec i udrugama s područja općine u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana Svetog Jurja, 23. travnja.

Pjesmom i plesom članica i članova svih sekcija KUD-a Klaruš koji već 20 godina njeguje i promovira folklornu tradiciju maruševečkog kraja u zemlji i izvan njenih granica, manifestacija je započela ispred Župne crkve u Maruševcu. Župnik Krunoslav Milovec blagoslovio je Juru Zelenog koji je potom poveo zavidnu povorku građana putem Čalinca, Kapelca, Koretinca pa sve do Donjeg Ladanja.

Dobro raspoloženi Jura kojeg je utjelovio tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, plesao je cijelim putem okićen granama breze i bršljanom te takav uveseljavao mještane spomenutih naselja, u kojima su dvorišne ograde bile okićene zelenilom, tradicionalno za ovaj kraj uoči Jurjeva.

Dolaskom u Donje Ladanje, za kraj manifestacije uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga jer „jurjevski krijes“ prema legendi štiti od zla, nečistih sila i bolesti. Događaj su uveličale konjske zaprege udruge „Konj moj prijatelj“, članovi Kuburaške udruge Maruševec pucanjem iz kubura, kao i članice i članovi KUD-a Klaruš kulturno-umjetničkim programom.

Zahvaljujući lijepom proljetnom vremenu, u povorci Jure Zelenoga sudjelovali su brojni građani, članice i članovi DVD-a Maruševec i DVD-a Donje Ladanje, Kuburaške udruge Maruševec, Udruge Gmajna, udruge "Konj moj prijatelj", kao i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Maruševec.

U povorci su također bili i predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, načelnik Damir Šprem i zamjenik načelnika Mario Klapša, koji su naglasili važnost očuvanja nematerijalne baštine, kojom je Općina Maruševec osobito bogata.

- Ponosimo se predanim radom KUD-a Klaruš na očuvanju kulturne tradicije Jure Zelenog, kao najpoznatijeg običaja Općine Maruševec. Izrazito nam je drago što se u ovogodišnju manifestaciju uključio velik broj naših građana, a potrudit ćemo se da iduće godine ta brojka bude još i veća. Proslavu Dana općine nastavljamo ovog tjedna i završit ćemo s Danima folklora idućeg vikenda, ponovo u organizaciji KUD-a Klaruš - poručili su Šprem i Klapša te pozvali građane da sudjeluju u proslavi Dana općine Maruševec.

Označeno u
Galerija slika