FOTO: Izložbom tapiserija počeli 3. Rabuzinovi dani u novomarofskom Kulturnom centru

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.3.2018. u 07:19h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Otvorenjem izložbe tapiserija koja će se moći razgledati do 23. travnja počeli su 3. Rabuzinovi dani u Kulturnom centru u Novom Marofu.

Naime, izložba 11 tapiserija s motivima slika Ivana Rabuzina, nastalih osamdesetih godina dvadesetog stoljeća u poznatoj francuskoj radionici La Lisse d’Aubusson, tehnikom ručnog tkanja izložena ja u holu te maloj dvorani Kulturnog centra koji nosi ime Ivana Rabuzina.

Dio tapiserija je izrađen tafting tehnikom u Tvornici Zivtex u Zaboku, današnjoj Regeneraciji dok je najpoznatiji rad Ivana Rabuzina ove vrste zasigurno svečani kazališni zastor Kazališta Takarazuka u Tokiju te tapiserija u velikoj predavaonici Muzeja moderne umjetnosti Saitama u Urawi.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini tim je povodom rekao kako se samo jedna emocija iznova i neprekinuto javlja gledajući Rabuzinova djela, a to je radost.

- Gotovo je nevjerojatno da svega pet simbola, sunce, oblak, brežuljak, šuma i cvijet mogu iznova stotinu puta probuditi jednu te istu emociju. Nadam se da će u budućim vizualima Varaždinska županija biti prikazana upravo kroz Rabuzinova djela. Njegovo djelo je puno veće i značajnije od samog Novog Marofa, Varaždinske županije pa čak i od Hrvatske - naglasio je Bojanić Morandini.

Izložbu je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je naglasio da Grad s ostalim ustanovama želi napraviti brend od imena i stvaranja Ivana Rabuzina.

- Ova djela na tapiserijama nastala su idejom ljudi koji žive na drugom kraju svijeta. Često su umjetnici prepoznati na drugom kraju svijet više nego doma. Ova djela koja su prepoznali Japanci, Francuzi i mnogi drugi narodi. Želimo sve koji posjećuju Novi Marof upoznati s Ivanom Rabuzinom i kroz izložbu koju ćemo u bližoj budućnosti pripremiti, izložbu koja bi nas provela kroz njegov opus i stvaranje - rekao je Jenkač.

Voditeljica Turističke zajednice Grada Novog Marofa Renata Horvatić je podsjetila da su prvi Rabuzinovi dani predstavili porculan, a drugi akvarele.

- Ivan Rabuzin je bio pozvan od Rosenthalovog dizajnerskog studija da uz Salvadora Dalija oslikava porculan. Zadatak ovih i sljedećih Rabuzinovih dana je da osvještavamo javnost da je on tu i da brendiramo Novi Marof imenom Ivana Rabuzina - istaknula je Horvatić, a ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek najavila je ostala događanja uz izložbu.

U tom će se razdoblju moći razgledati kuća Ivana Rabuzina u Ključu i to u ponedjeljak, 9. travnja u 17 sati, isključivo uz najavu u Turističkoj zajednici, budući da je broj posjetitelja ograničen.

U srijedu, 4. travnja, u 18 sati bit će prikazan dokumentarni film o Ivanu Rabuzinu „Ključ sreće“, u ponedjeljak i četvrtak, 16. i 19. travnja, bit će održane radionice tapiserije, a u srijedu, 18. travnja, stručno predavanje o tapiserijama održat će povjesničarka umjetnosti Željka Zdelar, koja je 1992. prva postavila izložbu Rabuzinovih tapiserija u Zagrebu.

Naime, 3. Rabuzinove dane organiziraju Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji.

Predstavljaju se i suveniri i promotivni materijal inspirirani prepoznatljivim bojama i motivima Ivana Rabuzina, a među njima i paprenjaci.