FOTO Ivanečki rudari "išli k meši na Barbarino" pod svjetlom baklji i rudarskih lampi Foto: B. Težak

FOTO Ivanečki rudari "išli k meši na Barbarino" pod svjetlom baklji i rudarskih lampi

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.12.2016. u 11:13h | Objavljeno u Našim krajem

Okupljanjem Ivanečke rudarske čete, nekadašnjih ivanečkih rudara i brojnih građana ponovno je oživljeno sjećanje na nekadašnju rudarsku tradiciju, kao bazu na kojoj je izrasla suvremena ivanečka industrija.

Brojne vjernike, predstavnike udruga i turističke radnike koji su u nedjelju, 4. prosinca, na spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, tradicionalno došli obnoviti sjećanje na nekadašnju ivanečku rudarsku tradiciju, ispred župne crkve sv. Marije Magdalene dočekao je impresivan prizor.

Članovi Ivanečke rudarske čete i ivanečkog Društva prijatelja narodnih običaja "Maska" sve su posjetitelje dočekali uz svjetlost baklji, što je kod starijih stanovnika prizvalo uspomene na neka druga vremena, kada se u Ivancu „k meši na Barbarino“ išlo uz svjetlost zapaljenih luči i rudarskih lampi – karabitarica.

Program Rudarskih dana nastavljen je misom u prepunoj crkvi koju je služio ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić. Prisjetivši se nekadašnjih rudara, koji su u oknima ugljena duboko pod zemljom zarađivali svoj rudarski kruh, uputio je zahvale Turističkoj zajednici grada Ivanca, Rudarskoj četi i svima koji održavaju sjećanje na taj dio povijesti koji je trajno obilježio povijest Ivanca i na kome se temelji suvremeni industrijski razvitak Ivanca.

Druženje poslije mise nastavljeno je u dvorani župnog dvora, gdje su svi nazočni ponuđeni starim izvornim jelima ivanečkoga kraja koje su pripremile članice Udruge građana iz Prigorca. Našlo se tu štrukli, zlevki, orehnjača i makovnjača, ali i kosane masti, špeka, luka, ring torti, domaćeg kruha iz krušne peći i drugih tradicionalnih skromnih jela koje su nekad rudari sa sobom nosili u okno. Manifestaciji su se i ove godine odazvali živući rudari iz Ivanca koji su, iako u poznim godinama, rado s posjetiteljima obnavljali uspomene iz svog rudarskog života.

-Osim podsjećanja Ivančana na ovaj, vrlo važan, dio lokalne povijesti, glavni cilj ove manifestacije jest da se na njenim temeljima stvori nov i originalan ivanečki turistički proizvod. Da je njena vrijednost prepoznata, svjedoči i potpora Ministarstva turizma, HTZ-a i Grada Ivanca – naglašava voditelj TZ-a Boris Jagetić Daraboš.

Središnji program Ivanečkih rudarskih dana ubuduće će biti održan u toplijim mjesecima, kako bi se posjetiteljima omogućila veća dostupnost raznih edukativnih, atrakcijskih i drugih sadržaja tematski vezanih uz ivanečko rudarstvo.

 

Označeno u
Galerija slika