FOTO: DVD Karlovec Ludbreški najbolje ukrotio „Dravskog zmaja“ Foto: VZO Sveti Đurđ

FOTO: DVD Karlovec Ludbreški najbolje ukrotio „Dravskog zmaja“

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.11.2018. u 12:10h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ u svojoj jubilarnoj 25. godini bogatog rada nastavlja s organizacijom različitih dojmljivih događanja. Prošle godine započeti projekt organizacije operativnih natjecanja pripadnika vatrogasnih postrojbi nastavljen je i ljetos, pri čemu je ovogodišnji domaćin 28. listopada bio DVD Karlovec Ludbreški.

Uz proširenje područja s kojeg dolaze prijavljena odjeljenja (pozvani su svi DVD-ovi s područja ludbreške regije), novi je i naziv manifestacije - „Dravski zmaj“, koji povezuje rijeku Dravu sa svetim Jurjem, zaštitnikom ovdašnje župe, čiji simbolični neprijatelj je upravo „vatreni“ zmaj.

Brojni zaljubljenici u vatrogastvo i stanovnici ove općine znatiželjno su popratili atraktivan prikaz brojnih vještina i znanja koje vatrogasci koriste u različitim operativnim aktivnostima, od gašenja požara objekata do spašavanja unesrećenih osoba pomoću čamca. Mali je to odmak od uobičajenih pokaznih taktičkih vježbi koje ova Zajednica uobičajeno organizira najmanje jednom godišnje, s obzirom da u njima do izražaja u pravilu dolaze samo najznačajniji elementi vatrogasne tehnike, dok su na ovom natjecanju svi vatrogasni operativci imali jednaku opremu i odlične vremenske uvjete za međusobno nadmetanje.

Svaka šesteročlana ekipa izvela je sedam taktičkih zadataka, odnosno po jedan zadatak na sedam lokacija u različitim mjestima na području općine Sveti Đurđ, uz pozorno bilježenje ocjene zadaća od strane vatrogasnih sudaca. Nakon nekoliko sati napornoga rada najuspješnija je bila ekipa domaćina, odnosno DVD-a Karlovec Ludbreški, ispred DVD-a Hrženica i DVD Sveti Đurđ. Nešto slabiji rezultat imali su DVD Ludbreg, DVD Komarnica Ludbreška, DVD Struga, DVD Veliki Bukovec, DVD Imbriovec i DVD Sesvete Ludbreške. Iz zadataka valja izdvojiti vježbu u kojoj su korištena dva čamca za spašavanje, dok je tzv. „zadatak iznenađenja“ bio vezan uz scenarij sa simuliranim prevrtanjem cisterne s benzinom, pri čemu je trebalo primijeniti cijeli niz sigurnosnih mjera i radnji.

U provedenoj analizi na kraju ovog natjecanja, svoj osvrt na odrađene vježbe po pojedinim lokacijama i zadovoljstvo prikazanim znanjem odnosno vještinama izrazili su voditelj natjecanja odnosno zapovjednik VZO Sveti Đurđ Stjepan Kovaček te predsjednik Zajednice Krunoslav Turković. Načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany pohvalio je rad vatrogastva kao temeljnog stupa sigurnosti stanovnika općine, na čiji se angažman može računati u svakoj prilici i neprilici. Najavio je pritom nove kapitalne investicije, podsjetivši kako je ove godine u vatrogastvo općine utrošeno oko 700 tisuća kuna, od čega ponajviše u izgradnju novih garažnih odnosno spremišnih prostora DVD-a Hrženica te nabavu jednog navalnog i tri kombi vozila.

VZO Sveti Đurđ svoju će jubilarnu godinu do kraja godine upotpuniti zajedničkom organizacijom osposobljavanja za zvanje „vatrogasac“ s VZG Ludbreg i susjednim općinskim vatrogasnim zajednicama, a u planu je i stručno-turistički posjet Sankt Florianu, izvorištu legende o svetom Florijanu kao zaštitniku vatrogasaca, uz razgledavanje nekoliko vatrogasnih postrojbi odnosno turističkih destinacija u Austriji.

IMG_20181028_110835.jpg

IMG_20181028_114121_1.jpg

IMG_20181028_121411.jpg

IMG_20181028_124128_1.jpg

IMG_20181028_125100.jpgIMG_20181028_095527.jpg