Dani kruha obilježavaju se svake godine tijekom listopada Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

FOTO: Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje na Franjevačkom trgu

O.T. | 21.10.2017. u 19:57h | Objavljeno u Našim krajem

Dani kruhadani zahvalnosti za plodove zemlje svečano su obilježeni u obje osnovne škole u Općini Trnovec Bartolovečki, onoj u Trnovcu i onoj u Šemovcu.
Osnovna škola Šemovec bila je domaćin Županijske smotre Dana kruh, u organizaciji Varaždinske županije s Varaždinskom biskupijom. Na Franjevačkom trgu u Varaždinu predstavile su se 32 školske ustanove.

Osnovna škola Šemovec domaćinstvo je zaslužila jer se prošle godine na Danima kruha posebno iskazala svojim trudom, maštovitošću i kreativnošću, na što je posebno ponosan načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec.

- Prije pet godina, domaćin Dana kruha bila je Osnovna škola Trnovec i ja sam danas zaista sretan i ponosan što je ovoga puta ta čast pripala i drugoj našoj školi, ovoj šemovečkoj. To je još jedan u nizu uspjeha koje naši učenici postižu i ja sam zbog toga radostan i čestitam im od srca. Inače, kruh je velika stvar! Sjećam se da je prošle godine naš biskup rekao 'kruh naš je i u molitvi' i to samo potvrđuje veliku vrijednost kruha. Djeca zato trebaju cijeniti kruh, od onoga zrna koje se stavi u polje, posije, pa do onoga trenutka kad taj kruh blaguju - rekao je načelnik Šamec na smotri u Varaždinu.

Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak tada je istaknuo da je kruh simbolična poruka da se trud uvijek isplati i da sve ono što posijemo donosi plod.
A učenici Osnovne škole Trnovec svečanost su priredili u svojoj školi. U nazočnosti učenika i učitelja te ravnateljice škole Radmile Sačić, đakon Marko Domiter blagoslovio je kruh, a učenici su izveli priredbu kojom su podsjetili na dio povijesne baštine trnovečkog kraja. Učenici drugog razreda posjetili su Općinu gdje su načelnika i djelatnike u općinskoj upravi razveselili kruhom i kolačima, ali i – recitacijama.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljuje se Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.

Galerija slika