FOTO: Dan općine Sveti Ilija obilježen svečanom sjednicom Općinskog vijeća

| 20.7.2017. u 08:11h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je obilježen Dan općine Sveti Ilija, koji se slavi na blagdan zaštitnika općine sv. Ilije, 20. srpnja.

Općinski čelnici ugostili su u Pastoralnom centru "Vilim Cecelja" u Svetom Iliji uzvanike među kojima je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Vlade RH Anđelko Stričak, župan Radimir Čačić, dožupan Tomislav Paljak, župnik župe Sv. Ilija Izidor Ferek, gradonačelnici i načelnici mnogih gradova i općina Varaždinske županije, predstavnici prijateljske slovačke općine Devinska Nova Ves, ravnatelji škola, gospodarstvenici te brojni drugi gosti i mještani.

Za modernizaciju cesta više od 1,3 mil. kuna

O općinskim projektima realiziranima u protekloj godini okupljenima su govorili načelnik Marin Bosilj i predsjednik Općinskog vijeća Zdravko Ostroški, pri čemu je načelnik izdvojio modernizaciju nerazvrstanih cesta na području općine, u što je uloženo više od 1,3 milijuna kuna.

- Završena je i adaptacija društvenog doma u Beletincu, projekt koji smo provodili posljednje dvije godine, a ukupne je vrijednosti 1,7 milijuna kuna. Završili smo i adaptaciju općinske zgrade, čija je vrijednost iznosila više od 800.000 kuna. Započeli smo i neke nove projekte, kao što je modernizacija Školske ulice u Svetom Iliji, uz smirivanje prometa. Završili smo i prvu fazu uređenja Centra vinogradara i gospodarstvenika u Svetom Iliji, kao i prvu fazu izgradnje društvenog doma u Doljanu, a raspisali smo i natječaj te sklopili ugovor za drugu fazu koja iznosi 405.000 kuna. Usto, započela je i prva faza uređenja društvenog doma u Seketinu - istaknuo je Bosilj i dodao kako će u narednom razdoblju naglasak staviti na nastavak ovih projekata za koje Općina već ima osigurana financijska sredstva iz drugih izvora.

- To su prije svega ministarstva regionalnog razvoja, graditeljstva te unutarnjih poslova. No, ako nam se u narednih godinu dana ukaže prilika prijave na neke od natječaja i sufinanciranje iz drugih izvora, svakako ćemo pokušati osigurati sredstva i za druge projekte - napomenuo je Bosilj.

Pitanje izgradnje škole u Sv. Iliji

Kao gorući problem izdvojio je izgradnju škole u Sv. Iliji za koju vjeruje da će se uskoro pokrenuti.

- Zahvaljujem županu Čačiću što se odazvao pozivu na proslavu Dana općine, jer proteklih osam godina prethodni župan nijednom nije došao, a nijednom me nije pozvao ni na sastanak o izgradnji škole iako nam je to zajednički problem. Sadašnji župan je već pokrenuo inicijativu da se pokrene izgradnja po modelu JPP-a. Nama je jedini cilj da izgradimo školu i krenemo s jednosmjenskom nastavom, a vjerujem da će naša Općina, Županija, Općina Beretinec čiji učenici također polaze ovu školu, i država pronaći model financiranja te da ćemo taj projekt i realizirati - napomenuo je Bosilj i dodao da je za 26. srpnja dogovoren sastanak s ministricom u Zagrebu kako bi razgovarali o izgradnji škole u Sv. Iliji.

Dan općine i blagdan sv. Ilije mještanima su čestitali i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač u ime prisutnih načelnika i gradonačelnika, župan Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak u ime predsjednika Vlade RH, te ministrica Blaženka Divjak.

Župan Čačić ovom je prilikom naglasio potrebu zajedničkog nastupa svih načelnika i gradonačelnika prema Vladi RH, kako bi pokrenuli projekte izgradnje škola i dvorana po modelu JPP-a, ali i promjenu načina indeksacije razvijenosti jedinica lokalne samouprave koja u ovom obliku zakida općine i gradove u Varaždinskoj županiji.

Ministrica posjetila svoj rodni kraj

Ministrica Divjak zahvalila je na pozivu i dodala kako se u Svetom Iliji ipak ne osjeća kao gost.

- Čuli smo zvona crkve u kojoj sam krštena, škola o kojoj se cijelo vrijeme govori je škola koju sam i ja polazila, i tom smislu sigurno možete računati na moju podršku - kazala je Divjak, rodom iz Križanca u općini Sv. Ilija.

- Mislim da je krajnje vrijeme da se i taj projekt pokrene s mrtve točke. Osnovne i srednje škole su dio decentraliziranih funkcija i u nadležnosti su gradova, odnosno županija. Naravno da će resorno ministarstvo pomoći koliko god je moguće, ali inicijativa i ostvarenje projekta je na osnivaču, a to je u ovom slučaju Varaždinska županija. Očekujemo da i Općina ispuni uvjete koji su potrebni da bi se ovom projektu uopće pristupilo. Znamo da se taj projekt već dugo priprema i da je krajnje vrijeme da se i ostvari - kazala je Divjak kojoj je na sjednici ujedno uručeno jedno od javnih priznanja Općine Sveti Ilija.

Dodijeljena općinska priznanja

Ministrici Divjak je za njen bogat opus znanstvenih i stručnih radova, izlaganja na konferencijama, upravljanja međunarodnim projektima, reformu visokog obrazovanja, rad u visokom obrazovanju te e-učenje uručena zahvalnica za izniman znanstveni i stručni rad te doprinos jačanju ugleda općine u zemlji i svijetu. Zahvalnicu za unapređenje nastavnog i stručnog rada i jačanje ugleda općine u zemlji dobio je Franjo Martinez, prof. biologije i kemije, rodom iz Beletinca, ujedno autor nekoliko knjiga, od koji je najnovija "Uzdarje zavičaju".

Nagrada Općine Sveti Ilija za unapređenje obrazovanja i jačanje ugleda općine u zemlji dodijeljena je Štefici Hrebak, dugogodišnjoj profesorici i ravnateljici OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija. Istovrsnu su nagradu dobile i OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija i OŠ Beletinec.

Nagradu za promicanje vjerskih i kulturno-povijesnih vrijednosti i jačanje ugleda općine u zemlji dobila je Župa sv. Ilije Proroka, kao i Župa Svih Svetih Beletinec, dok je Nogometni klub Bednja dobio nagradu Općine Sveti Ilija za izniman doprinos razvoju sporta i jačanje ugleda općine u zemlji.

Svečanosti proslave svojim su nastupima doprinijeli i učenici OŠ Sveti Ilija i Beletinec - Marija Jalšovec i Ema Fogec, Lana Tkalčec, Fran Kuharić te Vokalni sastav OŠ Sveti Ilija.

Kod Pastoralnog centra ujedno je održano predstavljanje ručnih radova članica Udruge žena Doljan, i to izložbom pod nazivom "Čuvajmo baštinu svojih predaka". Danas, na sam blagdan zaštitnika općine, u župnoj crkvi u Svetom Iliji održat će se svečana sveta misa s početkom u 11 sati. Uslijedit će i izložba proizvoda Udruge vinogradara i voćara "Grozdek".

Program obilježavanja nastavlja se u subotu 22. srpnja združenom pokaznom vježbom gašenja požara i spašavanja, koju će od 14 sati kod Kovinotokarske radionice Košćak u Doljanu održati DVD Sveti Ilija i DVD Beletinec-Krušljevec.