FOTO Dan općine Martijanec: Hitno treba ostvariti uvjete za jednosmjensku nastavu Foto: Općina Martijanec

FOTO Dan općine Martijanec: Hitno treba ostvariti uvjete za jednosmjensku nastavu

Varaždinske vijesti | 13.11.2017. u 09:10h | Objavljeno u Našim krajem

Na kulinarskom natjecanju održanom u sklopu proslave Dana općine Martijanec, nogometaši NK-a Razvitak iz Čičkovine-Hrastovljana pokazali su da kuhaju najbolji grah, a KUD Martijanec najbolji paprikaš u općini Martijanec.

martijanec-dan-opcine-07.JPG

Pokazali su se tako vještijim kuharima od društva iz NK-a Poleta iz Martijanca i NK-a Dinama iz Vrbanovca. Kuhalo se u petak cijelo poslijepodne - skuhano je 150 litara, a pobjednici su u najkraćem vremenu skuhali najviše hrane.

martijanec-dan-opcine-10.JPG

martijanec-dan-opcine-11.JPG

Dok su se jela završavala, u Društvenom domu Martijanec dvjestotinjak se ljudi okupilo na predstavi Glumačke družine Gruntovčani, Sigetec Koprivnički, koja je publiku nasmijala do suza. Program je nastavljen uz nastup KUD-a Martijanec, nakon čega je načelnik Martijanca Dražen Levak pozdravio goste, osvrnuo se na proteklu godinu i predstavio planove za budućnost općine.

{gallery}Dan opcine Martijanec 2017{/gallery}

U međuvremenu je i večera bila gotova, a kalorije je negdje trebalo i potrošiti pa se plesna večer uz svirku Family banda i Tamburaškog sastava Kraljevi pokazala kao dobitna kombinacija.

martijanec-dan-opcine-02.JPG

Proslava Dana općine završila je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u subotu, a tom je prilikom načelnik Dražen Levak svojim gostima – saborskim zastupnicima, županijskom vodstvu i općinskim načelnicima - predstavio odrađene projekte za prvih šest mjeseci ove godine, ali i ukazao na probleme s kojima se susreće Općina Martijanec.

martijanec-dan-opcine-18.JPG

- Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko-biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama. To nisu potrebe od jučer, nego se radi o dugogodišnjim problemima s kojima općinske vlasti pokušavaju izaći na kraj - istaknuo je Levak, kojemu upravo istječe šesti mjesec radnog staža na čelu Općine. Ipak, kako je istaknuo na sjednici, u mandat je ušao s optimizmom, uvjeren da će se ovi problemi uskoro riješiti, a varaždinski župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Josip Križanić obećali su pomoć.

Naime, škola u Martijancu jedna je od četiri škole u Varaždinskoj županiji u kojima se nastava još uvijek odvija u dvije smjene.

martijanec-dan-opcine-20.JPG

- Kad su se gradile škole po JPP-u, u Martijancu nisu htjeli graditi po tom sistemu, a poslije se nije otvorila nova, pristupačna opcija. Varaždinska županija u čijoj je nadležnosti osnovno školstvo novca za školu nema, pa se je u izvršenje te obaveze u interesu svoje djece uključila Općina Martijanec iako to nije njezina zakonska obaveza, ali se čekati više ne može - istaknuto je na sjednici, a tom je prilikom načelnik ujedno predstavio model zajedničke suradnje Općine Martijanec i Varaždinske županije kojim planiraju rješiti taj problem.

- Općina Martijanec dograditi će školu sa šest učionica i potkrovljem u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica, u tom smislu Općina je već isfinancirala idejni projekat dogradnje. Županija će zgradu škole prijaviti za energetsku obnovu, obnovit će školsku kuhinju i opremiti učionice kompletne škole, te preuzeti upravljanje zgradom. Općina Martijanec bi u posljepodnevnim satima izgrađenu zgradu koristila za edukaciju mještana i cjeloživotno učenje – najavio je načelnik.

Župan Čačić je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom te odgovornima za to prozvao općinsko vodstvo od prije desetak godina koje, kako je reako, nije prihvatilo ideju JPP-a po kojem su napravljene 32 škole.

- Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno-privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca, i to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo – zaključio je Čačić, a obećao je i pomoć te suradnju sa Županijskom upravom za ceste oko rješavanja pješačko-biciklističkih staza uz županijske ceste.

martijanec-dan-opcine-13.JPG

I saborski zastupnik Josip Križanić smatra da je sramota da u vrijeme kad 94 posto učenika u županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvije.

– Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovaj tjedan razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi. Moramo prvo puzati da bi mogli hodati. Dugo dolazim u Martijanec i usudim se reći da dobro poznajem općinu i njezine probleme. I ja i župan za njih snosimo dio odgovornosti, vlast je tražila, a mi im nismo dovoljno pomogli. Jednako tako i za vrtić. Problem Sjevera je uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima. Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – rekao je Križanić.

Načelnik Levak je spomenuo i druge projekte koji će se odrađivati paralelno s prioritetima.

- Osim rješavanja krucijalnih problema, naravno da će u idućem razdoblju prioritet u radu općinske uprave biti apliciranje na natječaje za EU fondove i resornih ministarstava, kako bi se privuklo što više novaca za financiranje planiranih razvojnih projekata, te implementaciju svih zakonskih obveza općine – rekao je Levak, a Čačić je i u tome obećao pomoć, osobito u problemima vezanima uz poplave.

– Hrvatske vode imaju novac, ali dosad nitko iz Županije nije sredio potrebnu dokumentaciju i tražio novac. Sve to će se sad promijeniti – najavio je Čačić, a pomoć je obećao i Križanić.

Načelnik je ukratko spomenuo i projekte završene u prvih šest ovogodišnjih mjeseci.

– Adaptirani su društveni domovi u Sudovčini, Martijancu, Hrastovljanu i Madaraševcu. U tijeku je završetak rekonstrukcije doma i izgradnje Vatrogasnog spremišta u Slanju, a budući da smo zahvaljujući Vladi i ministrici Žalac te nazočnim saborskim zastupnicima, iz Ministarstva regionalnog razvoja uz prethodno odobrenih pola milijuna kuna dobili dodatnih 150.000, vjerujemo da ćemo tim novcem, mimo plana, uspjeti platiti i izgradnju fasade. Započeta je izgradnja Vatrogasnog igrališta u Hrastovljanu, tvrtke Aquatehnika i Varkom su izgradile vodovodnu mrežu na relaciji Rivalno–Stari vrh i Gornji Martijanec–Gornja Poljana. U sklopu tog projekta izvršena je i obnova završnog sloja asfalta na relaciji Gornji Martijanec–Gornja Poljana kojom je u Vrbanovečkim goricama uveden vodovod te obnovljena značajna prometnica koja povezuje Općine Martijanec i Grad Varaždinske Toplice - napomenuo je Levak.

Dodao je da je završen i projekt statičke sanacije crkve Sv. Martina u Martijancu, financiran s 350.000 kuna iz Ministarstva kulture. Uveden je video nadzor na grobljima u Martijancu, Križovljanu i Slanju, a uređene su i nadstrešnice na grobnim kućama u Slanju i Križovljanu, kao i staze na grobljima.

- Nastavljamo gdje su stali naši prethodnici, ubrzavamo i konkretiziramo započeto. Onaj tko osigura četiri glavna projekta općine: jednosmjensku nastavu, vrtić, poplave i pješačke state, osigurat će budućnost Martijancu, neovisno o kojoj političkoj opciji je riječ. Djeca trebaju biti sigurna u prometu i imati jednake obrazovne uvjete kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima županije pa se obitelji neće iseljavati – zaključio je Dražen Levak.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec Viktor Pijanec iz Vrbanovca, za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plaketu sa zlatnim znakom dobio je Jože Lipaj iz slovenskog PGD Martjanci, za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva, te Športsko rekreacijska udruga Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.

martijanec-dan-opcine-15.JPG

martijanec-dan-opcine-14.JPG

martijanec-dan-opcine-16.JPG

martijanec-dan-opcine-17.JPG

martijanec-dan-opcine-21.JPG

martijanec-dan-opcine-22.JPG