FOTO Dan Grada V. Toplice: Svečana sjednica, vodeni tobogan i - natjecanje u Vinskom gradu

Varaždinske vijesti | 12.8.2017. u 11:29h | Objavljeno u Našim krajem

Posebno svečano ovog je vikenda u Varaždinskim Toplicama, koje su jučer svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavile Dan grada. Predsjednik Gradskog vijeća Franjo Prstec i gradonačelnica Dragica Ratković, dočekali su brojne goste, među kojima su bili i Anđelko Stričak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, varaždinski župan Radimir Čačić, kao i njegov zamjenik Robert Vugrin. Među gostima su bili i gradonačelnici i načelnici gradova i općina Varaždinske županije.

Europska dimenzija

- Ne skrivamo veliku želju da građanima Varaždinskih Toplicama vratimo osmijeh na lice, a gradu sjaj kakav ga je krasio stoljećima, još od antičkih vremena. Novo gradsko čelništvo radi s velikom odgovornošću, a sve kako bismo ovaj grad učinili što kvalitetnijim mjestom za život – poručio je Franjo Prstec, predsjednik Gradskog vijeća.

Posebno nadahnuta u svom govoru bila je gradonačelnica Dragica Ratković. Za razliku od velike većine sličnih okupljanja, kada se naglasak stavlja na brojke i dosad učinjeno, kao i buduće planove, gradonačelnica Ratković odlučila je pričati, kako je samo istaknula - o gradu kojeg voli cijelim srcem.

- Želim vam pričati o gradu koji je davno, davno izgubio svoj sjaj, koji je zaspao u svojoj ljepoti i koji čeka da ga probudimo iz sna, da ga vratimo na mjesto koje mu pripada, tamo gdje je sjajio poput najdivnijeg i najsjajnijeg bisera. Ne govorim samo o stoljetnim zidovima, predivnim pročeljima ili starim rimskim forumima, već i o duši grada koju smo ostavili u dalekoj prošlosti, malo je zaboravili ili možda samo malo ostavili na čekanju. Moji suradnici i ja predani smo istoj misiji. Želimo oživjeti stari duh Varaždinskih Toplica. Želimo da naše Toplice ponovno prodišu zajedničkim žarom i željom da se vrati čarolija. Ona ista čarolija koja već stoljećima traje i traje, koja nikada nije iščezla, samo se malo sakrila – istaknula je gradonačelnica Ratković.

A obećanje da Topličanci neće ostati sami u svojim nastojanjima, stiglo je s najviših adresa, Varaždinske županija i Vlade RH.

- Varaždinske Toplice su najpotentniji dio sjeverne Hrvatske, koji se još do sada nije u potpunosti realizirao. Jedinstveno lječilište nadmašuje čak i nacionalne okvire, ono posjeduje europsku dimenziju, koju napokon moramo znati iskoristiti – poručio je varaždinski župan Radimir Čačić.

Nagrada za životno djelo Željku Dvekaru

Svečana sjednica bila je prilika za uručivanje nagrada i priznanja najzaslužnijim pojedincima i udrugama u proteklom razdoblju. Nagradu za iznimna dostignuća primili su mladi matematičar Filip Križanić i Športski nogometni klub Polet iz Tuhovca.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i svijetu pripala je Marinu Šimeku, dok su Medalje Grada završile su u rukama Silvije Novak, Dječjeg vrtića "Tratinčica", Saše Josipa Mileca, Nine Kanešića, Ankice Ivanušec, Zlatka Čmigovića, Nevenke Barete te DVD-a Varaždinske Toplice.

Najviše gradsko priznanje, Nagrada za životno djelo uručena je Željku Dvekaru, za njegovo herojstvo u Domovinskom ratu te izniman doprinos promicanju i ugledu Varaždinskih Toplica. 

- Kad su me suborci predložili za ovo prestižno priznanje, počeo sam razmišljati o svojem životu na jedan drugi način. Pomislio sam da je ljudski život poput vode u potoku, koja svojim tokom mijenja i oblikuje korito. Kad se svi potoci sliju u jednu rijeku, tada ne postoji nesavladiva prepreka. Ne postoji nemoguće i na tome moramo ustrajati – zahvalio je u ime svih dobitnika nagrada, Željko Dvekar.

Adrenalinski spust

Po završetku sjednice uzvanici su se jučer pridružili brojnim šetačima na gradskim ulicama. Naime, povodom Dana grada organizirana je trodnevna manifestacija "Lovrečevo festival 2017.", koja na nekoliko lokacija nudi raznolike sadržaje. Grad je za tu priliku podijeljen na četiri tematske cjeline – Vinski, Urbani i Eko grad te Grad zabave, u kojima je svatko može pronaći nešto po svojem ukusu. Živa svirka popularnih sastava, craft pive, tradicijski proizvodi, bogata gastro ponuda…privlače pažnju na svakom koraku.

Posebna atrakcija koja je okupirala pozornost najmlađih posjetitelja, je najveći i najneobičniji vodeni tobogan, dugačak čak 150 metara. Ali nisu se samo djeca jučer natjecala tko će izvesti najluđu akrobaciju ili se najbrže spustiti niz tobogan. Spretnost i snagu u Vinskom gradu odmjerili su i gradonačelnica Ratković te župan Čačić. Pred njih je stavljen težak zadatak – tko će prvi otvoriti butelju vina, pretočiti je, začepiti i zalijepiti etiketu. Gradonačelnica je za malo odnijela pobjedu.

- No, ja sam pravi kavalir pa sam morao dami i domaćinu malo popustiti – našalio se Čačić.