FOTO Božićni koncert Zbora HRT-a u Remetincu pored Novog Marofa

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.12.2016. u 20:57h | Objavljeno u Našim krajem

Božićni koncert koji Zbor Hrvatske radiotelevizije tradicionalno priređuje u arhitektonskim biserima kontinentalne Hrvatske, ove godine održao se jučer, 22. prosinca, u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice Svete Krunice u Remetincu kraj Novog Marofa.

U gotičkom ambijentu remetinečke crkve, posjetitelji su mogli uživai u eteričnoj glazbi dvojice suvremenih američkih autora, Mortena Lauridsena i dobitnika nagrade Grammy Erica Whitacrea koji su dočarali otajstvo rođenja Božjeg sina.

Upravo za ovu prigodu varaždinski skladatelj Ivan Josip Skender skladao je i ciklus božićnih pjesama za zbor i instrumentalni ansambl "Raduval se Jezuš mali" na temelju starih hrvatskih crkvenih pjesama koje potječu iz Međimurja i Pomurja te onih objavljenih početkom 18. stoljeća u zbirci Cithara octochorda.

Uz Zbor HRT-a nastupio je i mali instrumentalni ansambl čija je okosnica Gudački kvartet Porin dok je koncertom ravnao Ivan Josip Skender.

Župni zbor iz Remetinca izvedbom skladbe po vlastitom izboru uveličao je također, blagdanski koncert, a za sam kraj oba zbora zapjevala su omiljene božićne pjesme i potaknuli publiku da im se u tome pridruži.