FOTO Komemoracija za žrtve rata i poraća u Donjoj Višnjici

vv / ft | 16.5.2024. u 14:26h | Objavljeno u Našim krajem

U spomen na sve žrtve stradale na križnim putovima 1945., poginule u ratovima XX stoljeća i stradale od diktatura i totalitarnih režima - među kojima je i više od četrdeset župljana - prigodnom je komemoracijom u župi Višnjica obilježena 79. obljetnica masovnih pogubljenja u danima nakon završetka II. svjetskog rata u šumi Belaš. Tu, podno Ravne gore, južno od ceste Donja Višnjica-Cvetlin, pronađeno su posmrtni ostaci deset žrtava, koji su  pokopani na groblju u Višnjici 9. rujna 2018. godine, a misu zadušnicu i obred ukopa predvodio je mons. Josip Mrzljak, tadašnji varaždinski biskup.  

U ovogodišnjoj komemoraciji, održane na Majčin dan, kako je to za života godinama na Bleiburškom polju činio i vlč. Vilim Cecelja, sudjelovali su članovi Društva za obilježavanje grobišta iz Međimurske i Varaždinske županije Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba, Udruge Hrvatski domobran Sveti Ivan Zelina, Udruge specijalne jedinice policije "RODA" Varaždin te rodbina žrtava.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Lepoglave vijenac su položili i svijeće zapalili Kristina Vešligaj, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra branitelja te Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, koji je bio pokrovitelj komemoracije. U ime Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba i Društva za obilježavanje grobišta vijenac položili i svijeće zapalili Ružica Horvat, Zrinka Martinić i Franjo Črep, a na grobu su svijeće zapalili i predstavnici ostalih udruga i obitelji žrtava. Prigodnim riječima potom se nazočnima obratio gradonačelnik Marijan Škvarić. a u ime potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda i izaslanica Kristina Vešligaj iz Sektora za žrtve II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

    Zahvalu sudionicima komemoracije, Gradu Lepoglavi na pokroviteljstvu te Ministarstvu hrvatskih branitelja na razumijevanju, uputio je predsjednik Društva Franjo Talan. Istaknuo je da se aktivnosti Društva na dostojnom odnosu prema žrtvama odvijaju još od osnivanja 20. rujna 2000. godine.

-U početku su se aktivnosti na organizaciji sjećanja na žrtve II. svjetskog rata i poratnog razdoblja „bazirale“ na području sjeverne Hrvatske, odnosno Varaždinske i Međimurske županije, a u suradnji s drugim udrugama i na ostalim područjima. Tako su članovi Društva 6. ožujka održali komemoraciju za stradale u Novoj Vesi Petrijanečkoj, Nadalje, 17. ožujka za žrtve grobišta Repova šuma u Štrigovi (pogubljene u ožujku 1947.), a potom je bio i 15. križni put obilaskom mjesta stradanja i spomen obilježja na području Varaždinske biskupije koji je u suradnji s udrugom Hrvatskih branitelja Ljubešćica završio u istoimenom mjestu, rekao je Talan, napomenuvši da su se članovi Društva, 28. travnja, priključili obilježavanju stradanja Zrinskih i Frankopana u Bečkom Novigradu, a 8. svibnja u crkvi Svetog Jeronima u Zagrebu priključili su se misi zadušnici za žrtve koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Prije formiranja Ureda istraživačkog središta Varaždin saborske Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, kako je ukazao Talan, izvedena je ekshumacija žrtava s lokacije Očura, čiji su ostaci nakon pregleda privremeno zbrinuti u grobnici za privremene ukope na groblju u Varaždinu.

-Nadam se da će se u narednom razdoblju na ljudski i dostojanstven način biti pokopani, kako je to učinjeno s posmrtnim ostacima žrtava šume Belaš, rekao je Talan, koji je pozvao sve koji ste u mogućnosti da se u nedjelju 26. svibnja priključite spomenu na žrtve grobišta Leš u Kotoribi, potom 16. lipnja na žrtve grobišta Pancerica kod Otok Virje u općini Cestica, a u srijedu, 3. srpnja, na spomen na žrtve u župi Sveti Ilija, uz godišnjicu smrti vlč. Vilima Cecelje, a zatim je komemoracija , 21. srpnja, u župi Gornje Jesenje, koja se održava u spomen na mučeničku smrt vlč. Matije pl. Žigrovića, ubijenog u srpnju 1943. godine.

Iza riječi predsjednika Društva, koji je pozvao i na ostale komemoracije  u nas (Macelj, Lug Bjelovar..) i u Sloveniji (Kočevski rog i Crngrob kod Škofe Loke..),  uslijedila je molitva koju je predvodio vlč. Vlado Borak, župnik u župi Višnjica, a potom je paljenjem svijeća kod spomenika Stjepanu Križanec, poginulom hrvatskom branitelju stradalom u Domovinskom ratu odana počast i stradalim u obrani Republike Hrvatske.

Na kraju, za žrtve je u crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije Višnjica služena misa koju je, u suslavlju s vlč. Ivicom Hercegom, župnikom iz Nedelišća, dekanom Štrigovskog dekanata predvodio župnik vlč. Vlado Borak. Svečanom ozračju doprinio je i zbor župe Višnjica koji su na orguljama pratili Vlatko Job i Goran Hiržin, a kako je pod misom bila i prva pričest istoj su uz prvopričesnike bili prisutni i roditelji i kumovi kao i brojni vjernici i rodbina slavljenika.