Dramska družina Ozana Foto: T. Martan

Dramske grupe iz Visokog nastupile na Festivalu kršćanskog kazališta

Varaždinske vijesti | 8.6.2017. u 21:02h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U nedjelju 4. lipnja u Histrionskom domu u Zagrebu, na 3. Festivalu kršćanskog kazališta, predstavljen je fenomen rada s mladima Tibora Martana, pedagoga iz Osnovne škole Visoko.

Tibor Martan u toj školi radi kao pedagog, no u školi i izvan škole djeluje kao dramski pedagog, pisac i etnolog. S djecom i mladima radi kratke predstave u trajanju od petnaestak minuta koje prikazuju živote hrvatskih svetaca ili pak progovaraju o kršćanskim vrednotama. Po tom svom opredjeljenju, a i po estetici koju njeguje u svojim predstavama, vrlo je specifičan u kontekstu hrvatske dramske pedagogije. I pedagoški i umjetnički rezultati Tibora Martana su uistinu vrhunski te pokazuju da se s djecom i mladima mogu uspješno obrađivati i kršćanske teme.

Članovi dramske grupe iz OŠ Visoko, nastavljaju raditi i kao srednjoškolci kada napuste osnovnu školu pod vodstvom Tibora Martana u Dramskoj družini "Ozana" koja djeluje pod okriljem KUD-a "Braća Radić" Visoko. U nedjelju su obje dramske grupe pokazale pet kratkih predstava koje se sve mogu podvesti pod naslov "Što je tvoje blago?". Tekst triju predstava napisala su sama djeca, a dva Tibor Martan. Prvi dio Festivala završen je ovim dojmljivim nastupom djece i mladih iz Visokog, nakon kojega je uslijedio razgovor s publikom i druženje.