Dogodine proširenje i nadvišenje nasipa od Brezja do Otok Virja Foto: VV arhiva

Dogodine proširenje i nadvišenje nasipa od Brezja do Otok Virja

M.P./Varaždinske vijesti | 15.6.2017. u 13:26h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon sanacije nasipa uz rijeku Dravu tijekom 2015. godine, Hrvatske vode planiraju ga iduće godine dodatno pojačati i povisiti da bi se izbjegle stravične poplave, koje su - zbog popuštanja nasipa - početkom studenog 2012. godine pogodile nekoliko naselja u općini Cestica. Doznali smo to od Danijela Bunića, v.d. direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

- Nakon poplave 2012. godine, a koja je bila uzrokovana rušenjem nasipa u naselju Virje Otok, obavljen je popravak i nadvišenje nasipa u dužini od 1,5 kilometra oko područja oštećenja nasipa. U međuvremenu su Hrvatske vode pripremile i dokumentaciju za temeljitu rekonstrukciju, odnosno za proširenje i nadvišenje dionice nasipa od Brezja do Otok Virja u dužini od 3,7 kilometra. Visina novog nasipa će biti 0,5 metara iznad povijesno zabilježenog vodostaja Drave iz 2012. godine - najavljuje Bunić.

Dodaje da je ugovaranje radova za spomenutu izgradnju procijenjene vrijednosti 19, 5 milijuna kuna planirano do kraja ove godine, a rok završetka godinu dana nakon ugovaranja.

- Nakon realizacije ovog projekta postigla bi se zaštita od poplava intenziteta vodnog vala većeg od onog iz 2012. godine - naglašava v.d. direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda.

nas

Označeno u