Dobra vijest: Uredit će se nogostup na dionici državne ceste u Breznici prema Zagrebu Foto: Ilustracija

Dobra vijest: Uredit će se nogostup na dionici državne ceste u Breznici prema Zagrebu

Varaždinske vijesti | 11.11.2017. u 10:58h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Hoće li se povećati sigurnost za sudionike u prometu na dvije izuzetno važne prometnice na području Varaždinske županije – DC3 koja povezuje Varaždin sa Zagrebom i DC22 koja povezuje Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Križevačko-koprivničku županiju - bila su pitanja HDZ-ova zastupnika Anđelka Stričak upućena ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.

Na pitanje imaju li Hrvatske ceste u planu poboljšanje sigurnosti pješaka na dionici državne ceste DC3 od Brezničkog Huma do Breznice, gdje nema izgrađenog nogostupa, a svakodnevno tuda prolaze osnovnoškolska djeca, Stričak je dobio potvrdu da taj projekt ide dalje.

U odgovoru se navodi da je sukladno Planu nabave Hrvatskih cesta za 2017. godinu pokrenut postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za uređenje odvodnje i pješačko-biciklističkih staza na dionici državne ceste DC3 Breznica – Mirkovec u duljini od 4,26 kilometara. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture navodi se da se dovršetak izrade projektne dokumentacije, s ishođenjem građevinske dozvole, očekuje do kraja 2018. godine, a nakon čega bi se, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima tijekom 2019. godine, započelo s postupkom javne nabave i ugovaranje izvođenja radova.

Stričak je također pitao planira li se proširenje kolnika i izgradnja nogostupa na državnoj cesti DC22 na području Grada Novog Marofa i općina Gornja Rijeka i Sveti Petar Orehovec, cesti koja je najbitnija za daljnji gospodarski i demografski rast i razvoj toga kraja.

Iz odgovora ministra vidljivo je da su Hrvatske ceste još 2010. godine počele s izradom tehničke dokumentacije za obnovu tri dionice i to dionice Sudovec– Gornja Rijeka u duljini od 1,9 kilometara, dionice Gornja Rijeka –Dropkovec–Vukovec, 4,1 kilometar, i obnova dionice Vukovec–Guščerovec, 6,5 kilometara.

Ovogodišnjim planom predviđeno je ugovaranje novelacije ranije izrađene projektne dokumentacije za spomenutu cestu kojom bi se uvažile potrebe za izgradnjom pješačkih staza, biciklističkih traka, komunalne infrastrukture i oborinske odvodnje. Dovršetak izrade tehničke dokumentacije s građevinskom dozvolom planiran je u 2018. godini, a tijekom 2019., ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, započelo bi se s postupkom javne nabave i ugovaranjem radova.