Danas počinje bogat program proslave Dana Općine Breznički Hum

| 4.11.2016. u 08:43h | Objavljeno u Našim krajem

Predstavljanjem Humskog vjesnika i zbirke pjesama 'Otprti obluk' Ruže Kišur Čelenec u vatrogasnom domu u Brezničkom Humu danas u 18 sati započinje bogat i raznovrstan program ovogodišnjeg Martinja v Humu, proslave Dana općine Breznički Hum i 1700 godina rođenja Svetog Martina Biskupa.

Posjetitelji će moći razgledati i Izložbu Likovne kolonije Sveti Martin te uživati u predstavi udruge umirovljenika Prigorčica te potom i u zabavi nazvanoj Senior Party.

U sklopu maniferstacije sutra u prostorijama Vinarije Šafran u vremenu od 9 do 16 sati bit će održana međunarodna likovna kolonija naziva Martinje u Šafranu. Kolonija je otvorenog karaktera pa će tom prilikom građani moći vidjeti kako nastaju likovna djela  i uključiti se u samo slikanje.

Cilj ovoga okupljanja je humanitarnog karaktera u vidu mogućnosti stipendiranja studenata Agronomskog fakulteta,  i to prodajom slika nastalih na samoj koloniji. Istovremeno će biti predstavljena publikacija „Murvina svaštarica“ uz degustaciju murvinih proizvoda.

Na koloniji će sudjelovati 13 slikara - Marjana Kmet, Marija Pavlić, Branko Počkar, Zvonko Bartok i Andrej Okreša iz Slovenije, te Ivica Nemec, Marijan Sekovanić, Melita Kukec, Zlatko Stančić, Mladen Palić, Irena Maltar i Janja Blažona iz Hrvatske.

U 9 sati planirano je okupljanje slikara i doručak,  potom će uslijediti podjela slikarskog materijala i sam početak rada likovne kolonije. Poslije 16 sati biti će upriličena mala izložba nastalih likovnih djela i predstavljanje organizatora likovne kolonije - Udruge Dudov Svilac, te njihove publikacije i delicija od murve.

Sutra od 16 sati i 30 minuta uslijedit će mimohod vatrogasaca, u 19 sati koncert limene glazbe, kao i razni drugi zabavni sadržaji

U nedjelju 6. studenoga u sportskoj će dvorani posjetitelji i gosti će moći od 9 sati uživati u "Martinjskom sejmu", dok će na školskom igralištu istovremeno započeti tradicionalna manifestacija "Starinski žmaki", čiji okusi će zaokružiti gastronomsku sliku slavljeničke općine kulminirat će večernjim narodnim veseljem pod šatorom uz nastup glazbenog sastava 'Fiškali'.

U srijedu su na rasporedu edukativne radionice LAG-a za male poljoprivrednike, u četvrtak prijepodne predstava 'Njam, njam, njami, sve nas jesen mami' za one najmlađe, a u četvrtak u 17 sati održat će se i svečana sjednica Općinskog vijeća Breznički Hum.

U petak 11. studenoga, na sam blagdan, od 18 sati u crkvi Svetoga Martina Biskupa bit će služena sveta misa uz ovogodišnje Martinjsko prošćenje, a kako bi se obilježila 1700. obljetnica rođenja sveca zaštitnika općine Breznički Hum.