Čak 601.000 kuna za lepoglavsku ambulantu: Očekuje se i dizalo

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.10.2017. u 16:56h | Objavljeno u Našim krajem

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ 5. listopada u prostorijama Vlade Republike Hrvatske stvoreni su svi preduvjeti da se u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi napokon ugradi dizalo i uredi prostor Doma zdravlja.

Naime, nakon višegodišnjih nastojanja gradskih vlasti da bilo se samostalno ili u suradnji s Domom zdravlja Varaždinske županije, u čijem je vlasništvu objekt Doma zdravlja u Lepoglavi, izgradilo nasušno potrebno dizalo, konačno su u Lepoglavu stigle dobre vijesti.

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić obavijestio je čelne ljude Grada Lepoglave – gradonačelnika Marijan Škvarića i njegova zamjenika Hrvoja Kovača kako su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisali ugovor vrijedan gotovo 11 milijuna kuna.

Riječ je o dijelu bespovratnih sredstva iz EU za novu, modernu opremu u 50-ak ordinacija liječnika opće/obiteljske medicine, dentalne medicine, ginekologa i pedijatara diljem županije, kao i za njihovu edukaciju. Uz to, sredstva će biti uložena i u rekonstrukcije te adaptacije objekata Doma zdravlja Varaždinske županije u kojima se zdravstvena skrb pruža.

- Dugi niz godina Grad Lepoglava nastoji realizirati projekt izgradnje dizala u zgradi Doma zdravlja u Lepoglavi. S obzirom na to da je riječ o zgradi koja je u vlasništvu Doma zdravlja Varaždinske županije Gradu su pri tome uglavnom bile "vezane ruke". No, nismo čekali da netko drugi iznađe rješenje već smo u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti "gurali" taj projek - istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Dodao je da su izradili i projektnu dokumentaciju te pronašli način da se prijave na jedan od natječaja na kojem su imali izgledne šanse dobiti potrebna sredstva no cjelokupni je natječaj bio poništen. I dalje su tražili mogućnosti za realizaciju projekta potičući na to i Dom zdravlja Varaždinske županije koji je priliku za to pronašao kroz prijavu projekta na operativni program "Konkurentnost i kohezija".

Svrha projekta je povećati dostupnost i raznovrsnost usluga kvalitetne primarne zdravstvene zaštite te smanjiti broj upućivanja u bolnice na području Varaždinske županije kroz ulaganja u opremu i infrastrukturu pružatelja zdravstvenih usluga. Podići će se kapaciteti koncesionara za pružanje novih usluga u skladu sa njihovim potrebama te provesti aktivnosti promicanja na području Varaždinske županije kroz ulaganja u opremu i infrastrukturu pružatelja zdravstvenih usluga. Podići će se kapaciteti koncesionara za pružanje novih usluga u skladu sa njihovim potrebama te provesti aktivnosti promicanja ravnopravnosti spolova i pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

- Projekt smo započeli stalnim 'zvocanjem' još u rujnu prošle godine nakon čega se pristupilo izradi projektnog prijedloga od strane Doma zdravlja Varaždinske županije. Lepoglavska inicijativa prerasla je u županijsku pa se projekt proširio i na druge ambulante u Varaždinskoj županiji čime je cijela priča narasla na 12.8 milijuna kuna - rekao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Među ostalim on je dodao da je, inače, početkom svibnja ovaj, sad već regionalni projekt „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ uspješno prijavljen na Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz strukturnih fondova.

Što se Lepoglave tiče, uz izgradnju dizala, projektom se planira ugradnja ulaznih automatskih kliznih vrata, uređenje ulaznih stepenica te opremanje pedijatrijske i fizikalne ambulante. Riječ je o zahvatima vrijednim 601.000 kuna.