Čak 130 mještana općine Vinica posjetilo Jarminu

Varaždinske vijesti | 7.11.2017. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Općine Vinica, UDVDR-a Klub Vinica i Košarkaškog kluba Vinica, u subotu 4. studenog, 130 mještana općine Vinica posjetilo je Jarminu, mjesto pogibije Mladena Kasuna kako bi odali počast njemu i njegovima suborcima koji su položili svoje mlade živote na oltar domovine.

Mladen je, podsjetimo, kao pripadnik specijalne postrojbe Policijske uprave Varaždinske „Roda“ , zajedno sa svojim prijateljima, poginuo 9. studenog 1991. prilikom proboja u Vukovar.

DSCN0330

Sve viničke hodočasnike kao i uvijek dosad, dočekali su načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić, branitelji Jarmine i ostali, koji su Viničance lijepo počastili.

Kod spomen obilježja, nakon odsvirane i otpjevane himne s kojom je odana počast domovini, a koju su odsvirali članovi Puhačkog orkestra Vinica, svim prisutnima obratio se domaćin, načelnik Općine Jarmina koji je u svojem govoru zahvalio svima koji su branili Jarminu te se zahvalio majci poginulog Mladena Ankici Kasun, te svima ostalima koji već 11 godina za redom dolaze u Jarminu gdje se je branila i obranila naša domovina Hrvatska.

Nakon domaćina okupljenima se obratio i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je u svojem govoru istaknuo važnost žrtve koju su podnijeli svi branitelji ne samo u Jarmini već i na svim drugim ratištima diljem Lijepe naše. Vinički načelnik posebno je naglasio značaj branitelja koji su s vjerom u Boga i sa krunicom oko vrata stali nasuprot agresora i neprijatelja koji su bili najmanje 10 puta jači.

DSCN0333

- Mi danas odajemo počast našem prijatelju i sumještaninu, hrvatskom vitezu Mladenu koji je svoj mladi život položio na oltar domovine prije 26 godina. Danas se ne cijeni i ne vrednuje značaj i uloga branitelja jer o njima ne uče niti osnovno niti srednjoškolski učenici, što je nedopustio i opasno - istaknuo je načelnik u svojem govoru.

Prisutnima se obratio i domaći župnik Ivan Bešlić te uz prigodni molitvu kod spomen obilježja izrazio zahvalu na obrani države.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća najprije Mladenove majke i obitelji, cvijeće su položili načelnik u ime općine, vinički branitelji, članovi KK Vinica i svi ostali. U župnoj crkvi u Jarmini održana je sv. misa koju je predvodio prečasni Valent Posavec, vinički župnik kojem je asistirao domaći župnik. U misnom slavlju svoj doprinos dali su članovi Puhačkog orkestara Vinica, predvođeni prof. Navojem i članovi crkvenog zbora Sv. Cecilija, predvođeni prof. Dragicom Bedenik-Boltek.

DSCN0342

Nakon sv. mise organiziran je posjet spomen groblju u Vukovaru i spomeniku ispred stare bolnice u Vukovaru podignutom u znak sjećanja svim policajcima poginulim u Vukovaru.

- Ovo je bilo jedno u nizu zahvalnih hodočašća našem Mladenu i svim njegovim prijateljima, zato zahvaljujem najprije Mladenovoj majci Ankici Kasun i obitelji te svima koji su u tome sudjelovali i tako odali počast onima koji su zaslužni da smo mi svoj na svome - izjavio je Kostanjevac.

DSCN3692

DSCN3698

Označeno u