Već od nedjelje bogat program proslave blagdana Velike Gospe u Bednji

Varaždinske vijesti | 12.8.2017. u 20:43h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Općine Bednja, a u suradnji sa župom Bednja, KUD-ovima, udrugama, glazbenim sastavima i OPG-ovima, ove će se godine u Bednji održati bogat program proslave blagdana Velike Gospe, zaštitnice bednjanske župe.

Program će početi već u nedjelju, 13. kolovoza u 19.30 sati, večeri evergreena u izvođenju Kavalira. Na glazbenu večer pozvani su svi ljubitelji starih, vječnih melodija, a organizatori poručuju da su posjetiteljima na raspolaganju stolci za sjedenje, što će svakako omogućiti ležernije praćenje programa.

Odmah nakon završetka glazbene večeri na istom mjestu (u 21 sat) slijedi Kino pod zvijezdama, točnije, projekcija filma Bogovi Egipta. Film će biti projiciran na velikom platnu (dimenzija 4x3 metara) postavljenom na zidu školske sportske dvorane.
U kino pod vedrim noćnim nebom pozvani su građani svih generacija, pogotovo mladi. Film traje dva sata, a svim posjetiteljima na raspolaganju će biti uobičajena ponuda koja prati filmske projekcije – od kokica do šećerne vune i sladoleda.

Središnji program održat će se na samu Veliku mešu, u utorak, 15. kolovoza. Počet će jutarnjom misom u 8 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će predvoditi župnik vlč. Neven Blažon.

U 9.30 minuta načelnik općine Bednja Damir Poljak će u Općinskoj vijećnici prirediti svečani prijam za sve ugledne goste i uzvanike koji su najavili dolazak u Bednju, a među njima su i predstavnici Varaždinske županije te pojedinih gradova i općina, kao i župe Videm.

U 10.15 sati na prostoru ispred Osnovne škole u Bednji formirat će se svečana povorka koja će potom – Gajevom i Poljakovom ulicom te kroz Trg sv. Marije – uz pjevanje marijanskih pjesama, krenuti prema župnoj crkvi.

Uz mještane i hodočasnike odjevene u tradicionalne starinske nošnje bednjanskoga kraja, u povorci koja će svečano proći mjestom bit će i članovi KUD-a Josipa Genca i Limene glazbe DVD-a Bednje te KUD-ova Cvetlinski zvon iz Cvetlina i Josipa Jedvaja iz Vrbna.

Povorka će svoj put završiti u župnoj crkvi, gdje će u 11 sati svečanu koncelebriranu misu predvoditi vlč. Tomislav Leskovar, župnik u Selnici.

Misu će suslaviti i svećenici iz Bednjanskog dekanata te iz župe Videm. Proslava blagdana Velike Gospe potom će se nastaviti tradicionalnim pučkim proštenjem na Trgu sv. Marije, uz glazbeni program Bednjanskih štemera i Limene glazbe DVD-a Bednje te ponudom asortimana brojnih OPG-ova, tradicijskih i trgovačkih obrta, vinara, pčelara i drugih.

Za gurmansku ponudu pobrinut će se više ugostiteljskih obrta koji će i ovoga puta gladnim proštenjarima ponuditi kotlovinu i druge tradicionalne delicije koje su nezaobilazan dio pučkih proštenjarskih manifestacija.

Označeno u