Beretinec: Velik odaziv na radionicu LAG-a Sjeverozapad o poljoprivrednim potporama Foto: LAG Sjeverozapad

Beretinec: Velik odaziv na radionicu LAG-a Sjeverozapad o poljoprivrednim potporama

Varaždinske vijesti | 21.2.2018. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U Općini Beretinec održana je u utorak, 20. veljače, prva u nizu radionica Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad, na kojoj je zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima s područja ove općine predstavljena operacija 6.3. Programa ruralnog razvoja, koja je namijenjena malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić tom je prigodom naglasio kako će ova lokalna akcijska grupa tijekom ožujka raspisati natječaj za operaciju 6.3. koja je namijenjena malim obiteljskim gospodarstvima ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

- Za provedbu ovog natječaja planirano je 2.559.900 kuna, a tim sredstvima bit će financirana 23 projekta malih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a - istaknuo je Mario Željezić.

Potpore će biti dodijeljene u obliku bespovratnih financijskih sredstava za modernizaciju i unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno za povećanje proizvodnih kapaciteta, a visina potpore iznosit će 15.000 eura. Tim bespovratnim sredstvima mala obiteljska gospodarstva moći će kupiti domaće životinje, sadni materijal za višegodišnje nasade, ili poljoprivrednu mehanizaciju, financirati poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, graditi ili opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, odnosno dobivena sredstva uložiti u stručno usavršavanje za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

- Općina Beretinec član je LAG-a Sjeverozapad, s kojom smo ostvarili izvrsnu suradnju. Stoga smo inicirali i organizaciju ove radionice, kako bi naši poljoprivredni proizvođači iz prve ruke dobili informacije o ovom natječaju. Veliki odaziv na radionicu govori kako su naši poljoprivrednici zainteresirani za mjeru 6.3. Vjerujem kako su na radionici dobili niz korisnih informacija koje će im pomoći da se uspješno pripreme za natječaj, a Općina Beretinec će svim zainteresiranim proizvođačima pomoći kako bi se s uspjehom prijavili na natječaj. Bilo bi doista šteta da naši mali poljoprivredni proizvođači koji žele ulagati u razvoj ne iskoriste ova besplatna sredstva koja im stoje na raspolaganju - poručio je Igor Kos, načelnik općine Beretinec.

LAG Sjeverozapad ciklus radionica za tip operacije 6.3. nastavlja danas, 21. veljače, u Općini Petrijanec, te u četvrtak, 22. veljače, u Općini Cestica, dok će u srijedu, 28. veljače, radionica biti održana u Općini Maruševec. Radionice će biti održane u prostorijama općina, s početkom u 18 sati.

Područje LAG-a Sjeverozapad obuhvaća 14 jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji - gradove Ivanec, Lepoglava i Varaždin te općine Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica.

lag_sjeverozapad_-_radionica_-_potpore_-_beretinec_2.JPG