„Belina” lipa u Visokom kandidirana za „Europsko stablo godine”

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.7.2019. u 14:51h | Objavljeno u Našim krajem

U općini Visoko saborski zastupnik Anđelko Stričak, općinski načelnik Dragutin Mateković i njegova zamjenica Petra Geček predstavili su kandidaturu „Beline lipe” za „Europsko stablo godine”.

Riječ je o inicijativi koja bi mogla Općinu Visoko i samo mjesto, uz Utvrdu Čanjevo, pozicionirati na kartu Europe.

Priča o „Belinoj lipi” seže u daleku prošlost kada su, prema legendi i predajama, mještani ovog kraja kralja Belu IV Arpadovića prehranili šljivama koji je u to vrijeme uzmicao pred Tatarima prema Jadranskom moru. Pretpostavlja se da je upravo kralja Bela IV iz zahvalnosti posadio lipu 1242. godine u Visokom, što znači da je ona sada stara punih 777 godina. Stoga je općinsko vodstvo došlo na ideju da lipu prijavi na natječaj za Europsko stablo godine.

- Belina lipa osim što je zaštićeni spomenik prirode zbog svoje starosti, ali i karakteristika, dio je povijesne baštine. Legenda koja nam govori o bogatoj povijesti Visokog je i puna emocija. Naime ispod njezine krošnje znali su pasti prvi poljupci i zaljubljivanja. Stoga ne čudi da je upravo Belina lipa u neku ruku najprepoznatljiviji i najemotivniji simbol Visokog. Rijetko koje stablo ima toliku važnost i toliku povezanost sa svojim mještanima. Stoga smatram da može odnijeti titulu europskog stabla godine – istaknuo je Stričak.

Lipa je zaštićeni prirodni spomenik, u svojem najraskošnijem izdanju bila je visoka 20 metara, opsega 8,9 metara, poprečnog presjeka 2,8 metara, a o njezinoj veličini govori i podatak da je trebala cijela grupa vrtićkih mališana kako bi ju obgrlili. Lipa je trenutno u dosta lošem stanju, ali je važna činjenica da se ona sama obnavlja.

- Bilo bi dobro da se lipa sačuva i da se za nju zainteresira neka znanstvena ustanova koja bi učinila sve što je potrebno da ju sačuvaju – zaključio je Stričak.

IMG_20190715_115932.jpg

lips.jpg

IMG_20190715_115953.jpg