Zlatko Novak po treći put pobjednik kulinarskog natjecanja CRO TOP 10

vv / hks | 23.2.2019. u 08:49h | Objavljeno u Društvo

Zlatko Novak kuhar iz varaždinskog restorana Bedem dobitnik je prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 nakon pobjede na kuharskom natjecanju održanom u sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. Zahvaljujući 227,67 osvojenih bodova, četrnaest više od drugoplasirane Ana-Marije Stanković iz Vinkovaca, uspio je u jakoj konkurenciji obraniti dvostruki naslov te se po treći puta za redom okititi ovom titulom.

CRO TOP 10 je pozivno natjecanje, a svoj poziv sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara), poput Kulinarske olimpijade ili Svjetskog kulinarskog kupa.

Na kulinarskom poligonu Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu Sajma demonstrirale su se u petak zavidne kuharske vještine, znanje, umijeće, brzina i spretnost.  Od 10 do 19 sati osmero hrvatskih kuhara (dvoje su bili spriječeni doći u posljednji trenutak) borilo se za titulu najboljeg, pripremajući jela na zadane namirnice u kvalifikacijskom dijelu,  te na nepoznate namirnice u finalnom dijelu.

Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud u sastavu Miro Dolovčak, Marija Kuzminski i Gostimir Dragić bodovao i prokomentirao njihove radove, a troje najboljih ušli su u finale.  

U finale su se plasirali dvoje Varaždinaca, Zlatko Novak te Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, a njima se priključila mlada Ana-Marija Stanković, dvostruka pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa. Finalisti su pripremali glavno jelo od orade i desert, s namirnicama koje su saznali tek ulaskom u kuhinju. Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske nagrade uručili su im članovi Ocjenjivačkog suda HKS-a i  doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

CRO_TOP_10_-_2019_01.jpg

CRO TOP 10 je natjecanje kao šlag na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. U pet dana manifestacije posjetitelji će kušati preko 2000 porcija tradicionalnih hrvatskih jela koje su predstavljale Udruge kuhara Zagrebačke, Varaždinske, Istarske, Vukovarsko-srijemske, Primorsko-goranske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kuhari iz spomenutih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke. Prava poslastica očekuje nas u subotu kada je na programu  amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima će sudjelovati posjetitelji Sajma. Oni će uz pomoć profesionalnih slastičarki ukrašavati već unaprijed pripremljene torte, a najbolji će tortu moći ponijeti kući.