Zašto Tomislav Marčenić želi oživjeti jahački turizam podno Ivanščice Foto: Krešimir Đurić

Zašto Tomislav Marčenić želi oživjeti jahački turizam podno Ivanščice

| 12.6.2017. u 16:05h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Laura i mala Lara, Tajna i njezin Khan, Mima i mali Oskar, samo su neki od konja o kojima brine Tomislav Marčenić na svom imanju “Ranch Chivas”, smještenom u Željeznici podno Ivanščice, idiličnom kraju okruženom livadama, potocima i šumom. U suradnji s OPG-om Martinčević, tu želi pokrenuti jahanje za turiste željne aktivnog odmora, a ne samo izležavanja.

U suradnji s OPG-om Martinčević, bavi se uzgojem i treniranjem konja s ciljem razvoja turističkih sadržaja u domeni ruralnog, edukativnog i zdravstvenog turizma, a kako kaže, sezona je na oba imanja tek započela.

- Tvrdoglav sam i hoću razviti nešto i kad vidim potencijal, ne mogu jednostavno odustati, iako je prepreka mnogo: od neusklađenog zakonodavstva u kojem rekreativnog i turističkog jahanja uopće nema, pronalaska investitora pa do problema s osiguranjima jahača - kaže vlasnik gospodarstva, odnosno ranča koji je dobio ime po prvom konju koji je trčao imanjem.

Velika mu je želja razviti konjičku priču u varaždinskom kraju, odnosno turističku atrakciju s konjima, koja u europskim zemljama odavna postoji. Doduše, pokušaja oko jahačkog turizma je bilo, ali oni nisu zaživjeli.

- Ivanščica je biser, ali doslovno, bilo da se radi o planinarenju, treckingu, bicikliranju... Pa zašto se ne bi napravile i staze za turističko jahanje? Sve se može ispreplesti stazama, bez štetnog utjecaja na prirodu - ističe sugovornik, dodavši da imamo znanja i potencijala, a stranci već sada odlično reagiraju, a kamo li da se još više uloži u ponudu.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u