Zbog Aquatehnike, tvrtke kćeri, Varkom u 2017. ima negativan rezultat

| 28.2.2018. u 06:06h | Objavljeno u Aktualno

Varkom će, po prvi put u novijoj povijesti, poslovnu godinu završiti s minusom, ali ne zbog svog poslovanja, koje je i prošle godine bilo pozitivno, već zbog iznimno loših poslovnih rezultata svoje tvrtke kćeri Aquatehnike, koja je 2017. godine ostvarila gubitak veći od 11 milijuna kuna, a koji treba sanirati osnivač, odnosno Varkom.

Da Aquatehnika, poduzeće koje se uglavnom bavi izgradnjom kanalizacijskih i sličnih sustava, ne posluje dobro, upozoravalo se već neko vrijeme. Naime, nakon što je 2015., uz prihode od gotovo 40 milijuna kuna,jedva uspjelo okončati u plusu od pola milijuna kuna, 2016. prihodi su pali na 31,7 milijuna kuna, a kako su rashodi bili 36,6 milijuna, ostvaren je gubitak oko pet milijuna kuna. Zbog manjka poslova i pristajanje da se radi kao podizvođač po svaku cijenu, lani je bilo još i gore. Prihodi su naime pali na 16 milijuna kuna, a rashodi su bili oko 27 milijuna, tako da je gubitak iznosio 11,3 milijuna kuna, odnosno oko milijun kuna mjesečno.

-Kao osnivač, odnosno vlasnik Aquatehnike, Varkom je dužan napraviti test umanjenja financijske imovine vrijednosti udjela u tvrtki kćeri, a s obzirom da je ta vrijednost niža u odnosu na onu u poslovnim knjigama, Varkom će zbog toga prvi put nakon više godina iskazati gubitak u poslovanju, dr. veli Željko Bunić, koji je od 1. veljače direktor Varkoma, naglašavajući da je poslovanje matične tvrtke i dalje solidno, odnosno s određenom dobiti.

Problem je, međutim, poslovanje tvrtke kćeri, koja je prošle godine ostvarila gubitak čak i veći od troška za zaposlenika tijekom cijele godine. Zbog takvog poslovnog, skupština je NO i direktoru Aquatehnike naložila hitnu izradu plana restrukturiranja, koji uključuje i racionalizaciju na svim razinama, pa i visini plaća te broju zaposlenika.

Usprkos svemu ovome, Bunić ne očekuje da će se to loše odraziti na iznimno vrijedan projekt Aglomeracije Varaždin, čiji je Varkom investitor.

- Prilike u Aquatehnici neće utjecati na Aglomeraciju za čije dvije lokacije trenutno preispitujemo početne ugovore, odnosno tražimo dodatno mišljenje da bismo izbjegnuli eventualnu penalizaciju, dok bi radovi na preostale dvije lokacije mogli krenuti već kroz dva tjedna, ako vremenske prilike to dopuste, veli direktor Varkoma.

Označeno u