Vrtićke mališane oduševile kokoši hrvatice, zagorski purani i svježe mlijeko

Vrtićke mališane oduševile kokoši hrvatice, zagorski purani i svježe mlijeko Foto: Varaždinska županija

Djeca Dječjeg vrtića "Zeko" iz Trnovca Bartolovečkog posjetila su u utorak 27. rujna OPG Požgajec i OPG Dombaj u Družbincu kako bi uživo vidjela autohtone domaće životinje.

Tako su na imanju obitelji Požgajec mogli vidjeti kokoši hrvatice, zagorske purane i ostale vrste peradi kao što su patke, prepelice, golubove, fazane i dr., dok su na farmi obitelji Dombaj, koja se bavi proizvodnjom mlijeka, vidjeli krave te kušali svježe mlijeko.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek izrazio je zadovoljstvo jer ovakve aktivnosti doprinose edukaciji najmanjih.

- Ovakva događanja doprinose potpunijem odgoju i obrazovanju u svrhu zaštite okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelje se na izgrađivanju pozitivnih stavova prema prirodi i okruženju u kojem se živi i to od najranije dobi – istaknuo je Vincek te dodao kako će Varaždinska županija i svi dječji vrtići koji to žele, mališanima omogućiti obilazak poljoprivrednih gospodarstava kao i njihovo direktno ili indirektno sudjelovanje u proizvodnji i/ili preradi tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda (npr. sadnja varaždinskog zelja i sl.).

Istaknuto je također da u Varaždinskoj županiji prevladavaju mala obiteljska gospodarstva, koja, kao i drugdje u Europi, mogu preživjeti te biti važan izvor rasta.

- Upravo zato na različite načine pomažemo razvoj poljoprivrede te sustavno radimo na zaštiti tradicionalnih proizvoda, u čemu smo uostalom i najdalje odmakli pa je danas zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: Varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipič, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin - napominju iz Varaždinske županije.

Na tom tragu nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, na njima prihvatljiv i pristupačan način, upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima Varaždinske županije. Taj se projekt realizira distribucijom edukativne prigodne brošure u vrtićima, koja osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i prigodne zagonetke, poslovice, izreke, igrice, fotografije te ilustracije.

Drugi dio projekta odnosi se na primjenu te provjeru viđenog i u praksi pa se s tom namjerom organiziraju prigodni posjeti OPG-ovima gdje najmlađi izravno mogu vidjeti autohtone životinje, isprobati tradicionalne proizvode te povremeno i sudjelovati u njihovom pripremi. Kako napominju iz Županije, upravo su takvi posjeti djece važni kako bi najmlađi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i u kasnije životu kao potrošači, davali prednost "domaćem".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.