Višnjica: Učenici iz OŠ Izidora Poljaka s pozornošću slušali o sumještanima koji su branili Hrvatsku

J.Š./Varaždinske vijesti | 6.6.2019. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavila je s edukativnim tribinama i predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“. Tako su četvorica članova užeg predsjedništva koji rade na ovom projektu, Dražen Geček, Ljudvek Cikač, Milan Ribić i Martin Lukavski posjetili Osnovnu školu Izidora Poljaka, Višnjica, te učenicama i učenicima osmog razreda prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred izbijanjem te po njegovom okončanju. Pridružio im se i Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec surađuje i na ovom projektu.

Predavanje je bilo koncipirano u tri dijela; u prvom se govorilo o uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata, a okončano je prikazom animiranog zemljovida „Domovinski rat“, Hrvatskog povijesnog muzeja. U drugom dijelu djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi, s kojima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Milan Ribić, Dražen Geček i Vjekoslav Špac pokazivali su autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Bili su tako izloženi kaciga, pancirka, pribor za jelo, maska za zaštitu od bojnih otrova, telefon, prazna 'zolja', tenkovska 'čahura', uniforme, beretke, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, kao i jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995., te automobilska oznaka Knina iz samoproglašene Srpske Krajine.

U trećem dijelu se govorilo se o ulozi žitelja bivše Općine Ivanec, što su djeci kroz Powerpoint prezentaciju temeljenu na stručnim izvorima i osobnim iskustvima, jednako kao i prvi dio, približili Dražen Geček i Ljudvek Cikač. U tom su dijelu učenici kroz foto-prezentaciju upoznati s poginulim hrvatskim braniteljima s područja Grada Lepoglave, a posebno je naglašen doprinos Višnjice u Domovinskom ratu, koja je dala brojne hrvatske branitelje.

Među njima i troje braće Jakop, Josipa, Zdravka i Tomu, redom časnika Hrvatske vojske, na koje Višnjica, a i cijeli kraj može i mora biti ponosan, istaknuto je tijekom predavanja. S obzirom na to da je među predavačima bilo onih koji su se iz vremena Domovinskog rata osobno poznavali sa Stjepanom Križancem, poginulim hrvatskim braniteljem iz Višnjice, i zajedno bili u akciji u kojoj je, na žalost, izgubio svoj mladi život, učenici su imali prigodu doznati nešto više i o njemu.

U završnom dijelu predavanja učenici su zamoljeni da, ako žele, ispune anonimni anketni listić s nekoliko pitanja vezanih uz Domovinski rat, kao i uz ovo izlaganje. Svi su ga ispunili te pokazali visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata, a većina se izjasnila da je tijekom predavanja saznala nešto novo, s naglaskom na ulogu hrvatskih branitelja s našeg područja i poginule u Domovinskom ratu.

- Odgovori na anketnim listićima isključivo će se koristiti za unaprjeđenje programa koje provode ivanečki dragovoljci i veterani, a s njima su upoznati i u školi u Višnjici. A za tako visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata svakako najveće zasluge idu učiteljima i školi Višnjica, kao i posjetu Vukovaru gdje su djeca također naučila puno toga, a što su kod pripreme predavanja spomenule i profesorica povijesti Karmen Basarić, te prof. informatike Ana Dukarić, razrednica VIII. A, koja se u svoje, u ime svog razreda i škole zahvalila na održanom predavanju. Isto tako, prof. Dukarić najavila je skori posjet svog razreda Kninu, te na zamolbu dobila nekoliko preporuka na koje lokalitete da obrate pozornost tijekom obilaska. Predavanju su nazočile i Branka Šipek-Mitrović, prof. povijesti i geografije, te pedagoginja Ankica Gotić - kažu iz Udruge.

Na kraju predavanja edukacijski tim je zahvalio na prijemu i pozornosti, poželio sve najbolje u nastavku obrazovanja, a Martin Lukavski je u njegovo ime uručio skroman dar za školu – rukometnu loptu. Ovo je ujedno bilo posljednje predavanje u školskoj godini, nakon kojega će uslijediti sastanak edukacisjkog tima na kojemu će se napraviti opsežna analiza održanih, te priprema za predavanja u novoj školskoj godini u koja će biti uključeno još članova Ogranka, a i uvedeni neki noviteti, uglavnom vezani uz digresije koje su učenici davali tijekom sedam održanih predavanja.