Varaždinski i lepoglavski izviđači sudjeluju na 10. smotri Saveza izviđača

VV | 28.7.2017. u 17:56h | Objavljeno u Društvo

Na ovogodišnjoj 10. smotri Saveza izviđača, koja traje od 24. srpnja do 2. kolovoza, sudjeluju i varaždinski izviđači iz Odreda izviđača “Sirius” i Odred izviđača “Lepoglava”. Ovogodišnja smotra održava se u Kamanju u Karlovačkoj županiji, na samoj rijeci Kupi.

Smotra je veliko logorovanje na kojem ove godine sudjeluje oko 1200 izviđača iz Hrvatske, a tu su i gosti iz Francuske, Belgije, Izraela, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Tako su na jednom mjestu izviđači iz čak četrdesetak izviđačkih udruga iz Koprivnice, Križevaca, Đurđevca, Varaždina, Lepoglave, Krapine, Bjelovara, Zagreba, Samobora, Velike Gorice, Karlovca, Rijeke, Pule, Paga, Splita, Omiša, Slavonskog Šamca, Osijeka, Vinkovaca.

U utorak 25. srpnja bilo je svečano otvorenje Smotre gdje su se sve izviđačke udruge kratko predstavile. Nakon otvaranja mogla se pogledati izložba o izviđačkom pokretu u Hrvatskoj i prijašnjim smotrama.

Osim redovitih izviđačkih aktivnosti, smotra je prilika izviđačima za međusobno upoznavanje, druženje i stvaranje planova za nove zajedničke projekte. Nakon što su svi podigli svoje šatore te napravili kuhinje, blagovaonice, tuševe, umivalište i vatrišta, krenuli su na aktivnosti prilagođene dobi sudionika.

Tako su najmlađi članovi igrali zanimljive štafetne i suradničke igre, oni malo stariji bili su u potrazi za blagom, prošli su orijentacijski labirint i od volontera Crvenog križa učili o prvoj pomoći dok je najzanimljivije bilo noćno izviđačko orijentacijsko natjecanje

U poštanskom uredu Kamanje predstavljen je poštanski žig i razglednice koje su prigodno izrađene povodom održavanja 10. smotre Saveza izviđača Hrvatske. Razglednica i poštanski žig bit će lijepa uspomena i dio kolekcije filatelista, a bit će i pohranjeni u muzeju pošte u Zagrebu.

Iako vrijeme ne ide na ruku izviđačima u Kamanju, jer svakoga dana pada kiša, atmosfera je vesela. Uživaju u ljepotama rijeke Kupe i prirodi koja je okružuje. Izviđači će u Kamanju provesti deset dana.

IMG 9652