Varaždin obilježava 100. obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata Foto: ilustracija / Pixabay

Varaždin obilježava 100. obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata

Varaždinske vijesti | 4.11.2018. u 13:59h | Objavljeno u Društvo

Na inicijativu Grada Varaždina i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu, a u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, Gradskim muzejom Varaždin i Udrugom veterana 7. gardijske brigade Puma, u Varaždinu će se obilježiti sto godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Upravo je u Varaždinu za vrijeme Prvog svjetskog rata bio smješten velik broj ranjenih i zarobljenih vojnika sa svih bojišta, a na varaždinskom groblju pokopano je 204 stranih i 220 domaćih vojnika. Nakon višegodišnjeg istraživanja, njihova imena, kao i podrijetlo, sada su poznati te će biti javno dostupni. Cjelokupno obilježavanje završetka Prvog svjetskog rata imat će nekoliko segmenata od kojih je centralni dio na Gradskom groblju, na dijelu na kojemu su pokopani vojnici.

Grad Varaždin upućuje javni poziv svim građanima da se uključe u obilježavanje ove značajne obljetnice na ceremoniji koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar–Kitarović i Vlade Republike Hrvatske.

Centralni događaj i ceremonija slanja poruka mira i odavanja počasti svim žrtvama povodom 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata održat će se u nedjelju, 11. studenoga u 11 sati na Gradskom groblju Varaždin.

Popratni sadržaji ove značajne obljetnice uključuju:

- Znanstveni skup "Varaždin i sjeverna Hrvatska u desetljeću nakon Velikog rata" u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu - petak, 9. studenoga 2018. u 10 sati, multimedijska dvorana palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10

- Prigodan glazbeno - scenski program, odlomci iz predstave "Lamentacije Valenta Žganca" Miroslava Krleže - glumac Zdenko Brlek, izbor iz djela Sergeja Sergejeviča Prokofjeva - pijanist Ivan Bobić, Richard Strauss (Brentano pjesme), Manuel de Falla, Erich Wolfgang Korngold - mezzosopranistica Sofija Cingula i sopranistica Jelena Štefanić uz klavirsku pratnju Ivane Godec Vinceković - nedjelja, 11. studenoga u 18 sati, Velika koncertna dvorana Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu - ulaz je besplatan.

Dodajmo da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin, u povodu Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, organiziraju predavanje pod nazivom "Ratnički odjel gradskog groblja Varaždin - u povodu 100. obljetnice završetka I. svjetskog rata", koje će se održati u utorak, 6. studenoga u 18 sati u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" (Trg slobode 8a, Varaždin). Predavanje će održati dr.sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.